Loïc Vliegen hoopt alsnog de verwachtingen als ‘le nouveau Philippe Gilbert’ in te lossen: “Een Waal in het geel, dat zie je niet veel”

© Photo News

Eénentwintig jaar na Frank Vandenbroucke staat er opnieuw een Waal op de erelijst van de vijfdaagse over de taalgrens. Loïc Vliegen stond zijn leidersplaats in de slotrit niet meer af en hoopt dat zijn carrière nu voor goed is gelanceerd.

Geert Stevens

LEES OOK. Vliegen pakt eindwinst in de Ronde van Wallonië

De 25-jarige renner uit Lambermont, een plek in de schaduw van Verviers, leek enkele jaren geleden klaar om de wielerhemel te bestormen. Hij ging al door het leven als ‘le nouveau Philippe Gilbert’ al leek dit iets te voortvarend. Hij won bij de beloften onder meer de Ardense Pijl en een rit in de Vredeskoers en maakte deel uit van de opleidingsploeg van BMC. Van daaruit groeide hij ook door naar de World Tourploeg. Maar de carrière van Vliegen kon vooralsnog geen vlucht nemen.

“Ik diende aanvankelijk in dienst te rijden van de toppers. Op zich was daar ook niets verkeerd aan maar dat bleef jaar na jaar maar duren. Ik bleef maar wachten op mijn kans. Vier jaar lang”, kijkt Vliegen niet op zijn leukste periode terug. In het tussenseizoen wierp Hilaire Van der Schueren zijn hengel uit naar de Waal. “Bij Wanty-Gobert zou ik dan toch een beetje leider mogen spelen. Dat sprak me aan al had ik ook mijn twijfels want van BMC naar Wanty-Gobert was een stap terug. En het draaide aanvankelijk ook niet lekker. Een griepje dat bleef sluimeren, links en rechts een ongemakje en uiteindelijk mocht ik ook de Tour niet rijden. Dat was niet de leukste mededeling” geeft Vliegen toe. “De ploegleiding zag me liever punten pakken in de Europe Tour”.

© Photo News

Dylan Teuns

Belangrijk voor Wanty-Gobert vermits men als eerste of tweede in dit klassement volgend jaar mag deelnemen aan alle wedstrijden, inclusief de World Tour. “Enkele ritten in de ronde van Wallonië liepen trouwens over parcoursen waarop ik vaak ga trainen. Dat prikkelde me om me voor eigen volk te laten opmerken. Zondag in Beyne-Heusay koos ik mijn moment om toe te slaan. Een prestatie waar ik al enkele jaren zat op te wachten maar waarbij ik nu voluit werd gesteund door de hele ploeg. En dat heeft me de dagen nadien mentaal alleen maar sterker gemaakt. En het heeft deze eindzege ook in de hand gewerkt. Ik heb nu ook het besef dat ik goede ploegkeuze heb gemaakt. De puzzelstukjes lijken in elkaar te vallen”.

Voor het rondewerk zou Loïc Vliegen alvast een troef moeten zijn wanneer de ploeg volgend jaar alle WorldTour-wedstrijden zou mogen rijden. “Ik wil in die optiek het voorbeeld van Dylan Teuns volgen. Twee jaar geleden was mijn gewezen maat bij BMC hier ook eindwinnaar en zie welke stappen hij ondertussen heeft gezet. Hij heeft me voor een deel geïnspireerd. Ik kijk nu al uit naar de Binck Bank Tour waar ik de huidige vorm nog even hoop door te trekken”.

© Photo News

Tosh Van der Sande grijpt zeldzame kans op eigen succes

Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) heeft woensdag na een sterke vijfdaagse in de Ronde van Wallonië (2.BC) een knap orgelpunt kunnen plaatsen door de slotrit in Thuin op zijn naam te zetten. “Ik krijg niet veel kansen op eigen succes, dus ben heel tevreden over deze prestatie”, reageerde Van der Sande. Voor de Antwerpenaar was het nog maar zijn tweede profzege.

Voor zijn laatste dagsucces moet Van der Sande al terug naar augustus 2016, bijna drie jaar geleden. “Het doet dan ook deugd om hier nog eens te winnen. De Ronde van Wallonië is een zware koers, met wat mogelijkheden voor sprinters die een heuvel op kunnen”, aldus Van der Sande. “In een World Tour-koers probeer ik de ploeg te helpen. Maar in het niveau eronder, zoals de Ronde van Wallonië, mag ik zelf voor de overwinning gaan. Ik rijd hier tegen sterke renners, dus ben heel tevreden met de overwinning.”

In het eindklassement strandt Van der Sande op acht seconden van winnaar Loïc Vliegen (Wanty-Gobert). “Ik heb misschien wat spijt dat ik het spel der bonificatieseconden niet heb gespeeld. Dat had nog een verschil kunnen betekenen in de stand. Maar mijn voornaamste concurrenten, Vliegen en Chris Lawless (Ineos), hielden me goed in het oog. Met de ploeg hebben we geprobeerd om Vliegen het vuur aan de schenen te leggen. Helaas, zonder succes.”

Van der Sande, die nog tot 2020 onder contract ligt bij Lotto Soudal, start zaterdag in de Clasica San Sebastian. Nadien zet hij koers richting Vuelta.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten