Derde geval van ebola in grote Congolese stad Goma

Bron © BELGA

Foto: AFP

In Goma, een stad in de Democratische Republiek Congo met ruim een miljoen inwoners, heeft een derde patiënt positief getest op het ebolavirus. Dat is vernomen uit medische bron. Daarmee werden nu al drie gevallen van ebola geregistreerd in de stad.

De uitbreiding van de ziekte was tot nu toe relatief beperkt gebleven, maar nieuwe gevallen in een stad als Goma versterken de dreiging van een epidemie.

De Congolese gezondheidsdiensten zijn woensdag met vaccinaties gestart nadat een tweede ebolabesmetting was vastgesteld in de stad aan de Rwandese grens. De ziekte werd aangetroffen bij een man die vanuit de provincie Ituri naar Goma was gereisd. Iedereen die in contact kwam met de ebolapatiënt zal worden ingeënt, zo zei Jean-Jacques Muyembe, de directeur van het Institut National de Recherche Biomédicale, dat in Congo de strijd tegen ebola leidt. Muyembe benadrukte ook dat er “geen reden tot paniek” is, aangezien de patiënt in quarantaine werd geplaatst.

Het oosten van Congo wordt sinds 1 augustus vorig jaar geconfronteerd met de op een na ergste ebola-uitbraak uit de geschiedenis. De epidemie eiste al bijna 1.700 mensenlevens. In totaal zijn er al meer dan 2.600 mensen die het zeer besmettelijke virus opgelopen hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-epidemie twee weken geleden nog uitgeroepen tot een noodsituatie met internationale draagwijdte.

AANGERADEN