Opvallend: renners van Team UAE-Emirates verdikten tijdens de Tour! Was nieuwe sportdrank de schuldige?

Foto: PhotoFizza

Het was niet de Tour van Team UAE-Emirates en ex-renner Thor Hushovd heeft daar een opmerkelijke verklaring voor: de verandering van sportdrank bij het team. Daardoor zou het lichaam te veel vocht hebben opgenomen, waardoor de renners zo’n drie kilogram bijkwamen. “Dit kan niet alleen te wijten zijn aan die sportdrank”, zegt sportvoedings­deskundige Stephanie Scheirlynck.

Dan Martin, Alexander Kristoff en Fabio Aru: de kopmannen van UAE-Emirates reden een geruisloze Tour. “Ik had de conditie, maar er was iets dat mij blokkeerde”, zegt Martin. “Elke keer voelde ik mij goed in het begin van de bergetappes, maar dan ging plots het licht uit. Ik ken de reden, maar ik kan ze niet verklappen.”

Ex-wereldkampioen Thor Hushovd zwijgt niet. De Noor, goed bevriend met de drie Noren in het team (onder wie Alexander Kristoff), beweert dat hij uit goede bron heeft vernomen dat een verandering van sportdrank net voor de Tour één van de oorzaken is. “Die zorgde ervoor dat het lichaam te veel vocht opnam en de renners twee tot drie kilo zwaarder werden.” Dat werd bevestigd door Sven Erik Bystrøm. “Het is toch vreemd dat ik zwaarder ben geworden tijdens de Tour.”

Hallo Jasper Philipsen? Onze landgenoot was één van de lichtpunten in het team, maar gaf er wegens zijn jonge leeftijd halfweg de Tour de brui aan. “Ik heb er geen last van gehad en heb er tijdens mijn aanwezigheid in de Tour niet over horen klagen”, zegt hij. “Het is aan ons medisch team om dit te onderzoeken.”

“We hebben geen probleem gehad met onze energiedrank”, reageerde het team. “We zullen een interne evaluatie uitvoeren en onderzoeken waarom enkele renners niet presteerden zoals we hadden gehoopt.”

Maar kan een sportdrank het falen van een wielerploeg verklaren? “Ik was daar ook gevoelig voor, vandaar dat ik mijn eigen drank had”, aldus ex-renner Jurgen Van den Broeck. “Die werd samengesteld door mijn coach, zodat ik zeker was dat ik hem goed kon verteren. Want het is vervelend als je rondrijdt met een opgeblazen gevoel en kilo’s bijkomt. Dat is extra ballast om de bergen over te geraken.”

Meer aan de hand

Toch vindt Stephanie Scheirlynck, sportvoedingsdeskundige en ook betrokken bij Trek-Segafredo, het een bizar verhaal. “Het klopt dat er in sportdranken mineralen en zouten zitten om de drank beter vast te houden. Als je bijvoorbeeld water drinkt, blijft dat niet lang in het lichaam omdat je het uitzweet. Vandaar dat zout in die drankjes. Maar niet in die hoeveelheid dat je het allemaal ophoudt. Het is eerder het omgekeerde: in een Tour, zeker in warme omstandigheden, val je meer af in plaats van dat je bijkomt.”

Toch is het niet verstandig om net voor de grootste en zwaarste rittenkoers te veranderen van sportdrank. “Dat is inderdaad een fout”, zegt Scheirlynck. “Bij Trek-Sega­fredo starten we met onze sportdrank al vanaf de eerste oefenstages. We gebruiken trouwens niet de commerciële drank, omdat die te zoet smaakt. De producent maakt een neutralere drank voor het team. Die vormt de basis, maar voor bepaalde renners kunnen we die personaliseren door er iets extra’s bij te doen in poedervorm. Een bepaalde renner die veel zout uitzweet, kan zo’n extraatje gebruiken. Bij Lotto-Soudal zal dat bijvoorbeeld het geval zijn voor Tim Wellens. Maar dat alle renners door een sportdrank extra bijkomen, lijkt mij toch overdreven. Als je de Tour finisht met drie extra kilo’s kan dat niet alleen te wijten zijn aan de sportdrank.”

Door Werner Bourlez