Noord-Korea heeft al voor derde keer in één week “projectielen” gelanceerd

Bron © BELGA

Foto: AP

Noord-Korea heeft vrijdag opnieuw twee niet-geïdentificeerde korteafstandsprojectielen gelanceerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger gemeld. Het eerste projectiel werd vanuit de provincie Hamgyong-namdo afgevuurd om 2.59 uur plaatselijke tijd (donderdag 19.59 uur Belgische tijd), het tweede tuig volgde om 3.23 uur. Beide projectielen kwamen terecht in de Japanse zee, berichtte het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap onder aanhaling van de Zuid-Koreaanse Joint Chiefs of Staff.

Het is al de derde keer in een week tijd dat vanuit Zuid-Korea melding wordt gemaakt van Noord-Koreaanse lanceringen.

Woensdag had Noord-Korea twee ballistische raketten gelanceerd, van op een site aan de oostkust van het land, wat door de VN veroordeeld werd. En enkele dagen daarvoor had Noord-Korea ook twee korteafstandsraketten gelanceerd als een “ernstige waarschuwing” voor Zuid-Korea.

De raketten die Noord-Korea woensdag lanceerde, zijn een deel van een pas ontwikkeld raketsysteem, maakte het staatspersagentschap KCNA achteraf bekend. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un testte zelf het “nieuw ontwikkelde grootschalige raketsysteem”, aldus KCNA. Hij sprak “herhaaldelijk zijn tevredenheid uit over het resultaat van de test” en bedankte de wetenschappers en medewerkers die het “prachtige” systeem hebben ontwikkeld. Het nieuwe systeem moet “een belangrijke rol spelen bij grondoperaties” en zal “een groot strategisch belang hebben dat bijdraagt tot de versterking van de capaciteit van het Volksleger”.

Trump: “Situatie onder controle”

De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde inmiddels aan journalisten dat de situatie “heel erg onder controle” is. “We hebben geen overeenkomst gesloten over korteafstandsraketten”, zei hij.

Washington ontkende dat de lanceringen een struikelblok zouden kunnen vormen voor de hervatting van onderhandelingen met Pyongyang over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Na een mislukte top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in februari, ontstond er weer hoop op een dialoog toen de twee elkaar eind juni in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea opnieuw troffen. Beide leiders kwamen overeen om de gesprekken in de loop van de komende weken opnieuw op te starten, maar verdere details werden niet vrijgegeven.