Geelse melkkoe blijft voor uitzonderlijke resultaten zorgen

Marcel Heylen brengt zijn prijsbeest Keur Qase in stelling. Foto: RR

Geel -

De Geelse melkkoe Keur Qase van landbouwer Marcel Heylen won deze week de duurzaamheidstrofee tijdens de Veeprijskamp Oosterkempen. Geen wonder, want het Holsteinrund rijgt de prijzen aan elkaar.

Keur Qase is met recht en reden een prijsbeest te noemen. Want het veertien jaar oude dier van Marcel Heylen bereikte al een levensproductie van 141.416 kilogram melk. Dat leest u goed: 141 ton! “De gemiddelde levensproductie van een melkkoe voor ze naar het slachthuis gaat, is in Vlaanderen 27.000 liter melk. Onze koe haalt daar gewoon het vijfvoudige van. Gewoonlijk wordt ook het gewicht aan vet en eiwit berekend dat in de melk zit. Op dat vlak zit Keur Qase al aan ruim 11.000 kilo eiwit en vet. 10.000 kilo is al heel uitzonderlijk.”

Met haar veertien lentes is de levende melkmachine ook een oudje, want gemiddeld gaat een melkkoe op haar vijfde naar het slachthuis. “Waarom we haar gehouden hebben? Omdat het gewoon een heel sterk dier is dat nog altijd erg vitaal oogt. We hopen haar zeker nog enkele jaren bij ons te hebben”, zegt Marcel Heylen, die in totaal een zestigtal melkkoeien op zijn bedrijf telt. “Tot nu toe hadden we al vijf koeien die boven de 100.000 kilo melk gingen.”

Door Hans Otten
AANGERADEN
Meest recent