Verenigde Staten gaan nieuwe raketten ontwikkelen na uitstap uit INF-verdrag

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Na de uitstap uit het INF-verdrag gaan de Verenigde Staten de ontwikkeling van nieuwe grond-luchtraketten versnellen. Dat heeft het Pentagon in een communiqué laten weten. “Nu we ons teruggetrokken hebben, gaat het ministerie van Defensie volledig door met de ontwikkeling van conventionele grond-luchtraketten in een voorzichtig antwoord op de acties van Rusland”, luidt het.

Aan het INF-verdrag tussen de VS en Rusland kwam vrijdag officieel een einde. Het verdrag verbood onder meer het bezit en de productie van kernraketten voor de middellange afstand. Het Intermediate Range Nuclear Forces-verdrag dateerde uit 1987.

Volgens defensieminister Mark Esper zijn de Amerikanen in 2017 begonnen met onderzoek naar de nieuwe raketsystemen, waarbij ze wel binnen de grenzen van het INF-verdrag bleven. Het onderzoek was een antwoord op het niet-naleven van dat verdrag door Rusland, aldus Esper. De focus lag op “mobiele, conventionele, grond-lucht-, kruis- en ballistische” raketssystemen.

Niet nucleair

Functionarissen bij het Pentagon onderstrepen dat het om een conventioneel raketsysteem gaat, en niet om een nucleair. Maar experts stellen dat het technisch eenvoudig is om van een conventioneel systeem een nucleair te maken, omdat alleen de explosieve ladingen verwisseld moeten worden.

Esper gaf Moskou nog eens de verantwoordelijkheid voor het einde van het INF-verdrag. Hij sprak over “systematische en herhaalde schendingen van het verdrag gedurende verschillende jaren en tijdens verschillende Amerikaanse presidentschappen.”

Door gjs
Laad meer berichten...