Remco Evenepoel wordt jongste winnaar van grote eendagsrace sinds 1925: ook huidige recordhouder is een Belg

Foto: Photo News

Het zijn mooie dagen voor jonge wielrenners overal ter wereld. De 22-jarige Egan Bernal werd vorig weekend de jongste naoorlogse Tourwinnaar, maar zes dagen later doet Remco Evenepoel het nog straffer: hij is met zijn 19 jaar en 190 dagen de jongste renner in 94 jaar die een grote eendagskoers wint. Slechts twee man waren ooit jonger dan Evenepoel toen ze hun eerste grote klassieker wonnen, allebei Belgen: Victor Fastre en Georges Ronsse.

LEES OOK.Oh oh Remco! Fenomenale Evenepoel (19) klopt wereldtop in topklassieker Clásica San Sebastian

LEES OOK.ANALYSE. Remco Evenepoel wordt de nieuwe wielerkoning (als hij zijn zin mag doen)

Zowel Fastre als Ronsse pakten hun eerste grote eendagszege in Luik-Bastenaken-Luik. Georges Ronsse was 19 jaar en 102 dagen oud toen hij daar in 1925 in slaagde, 94 jaar geleden dus. Fastre deed het in 1909 nog straffer: hij was amper 18 jaar en 362 dagen oud bij zijn zege en is daarmee voorlopig nog steeds recordhouder.

Fastre zou na zijn zege in La Doyenne nooit meer kunnen aanknopen met gelijkaardig succes. Hij kwam immers kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog om op het slagveld. Ronsse kreeg na zijn zege wel de kans om een mooie carrière uit te bouwen: hij won twee wereldtitels op de weg (1928 en 1929), werd ook tweevoudig Belgisch kampioen veldrijden, won een rit in de Tour en eindigde in diezelfde Tour als vijfde. Ronsse won ook Parijs-Roubaix en was driemaal eindwinnaar in Bordeaux-Parijs, de klassieker die om en bij de 600 kilometer lang was.

LEES OOK.Wereldpers door het dolle heen na exploot Remco Evenepoel: “Hij gaat het wielrennen nieuw leven inblazen”

LEES OOK.Van “Eddy Evenepoel” tot “je moet nu ook niet overdrijven hé, Remco”: Twitter ontploft na onwaarschijnlijke overwinning

Door svar
AANGERADEN