Forum der Joodse Organisaties dient een klacht in tegen schrijver Dimitri Verhulst: “Column had niet misstaan in weekblad van de nazi’s”

© Luc Daelemans

“In ongeveer 380 woorden ontpopt Dimitri Verhulst zich als een notoire antisemiet.” Zo reageert het Forum der Joodse Organisaties (FJO) op een column van de Aalsterse schrijver in De Morgen. “We gaan een klacht indienen wegen antisemitisme.”

mtm, jvh

In de column, die op 27 juli verscheen, stelt de 46-jarige Verhulst onder meer dat er geen beloofde land, maar “gestolen land” is. “Zodra je over Israël en het lot van de Palestijnen begint, kijken ze je aan alsof je de Holocaust zelf hebt onderschreven, hetgeen je reinste quatsch is, en ten tweede een veel te gladde calimero-houding is om lekker zelf te blijven onderdrukken”, stond onder meer te lezen.

Het FJO wijst erop dat de 46-jarige Verhulst, vooral bekend van de boeken ‘De helaasheid der dingen’ en ‘Problemski Hotel’, zich in zijn beledigingen niet beperkt tot laster over de staat Israël, “maar rechtstreeks en onverbloemd het gehele Joodse volk op rabiaat antisemitische wijze viseert”. “Doorgaans verschuilen antisemieten zich achter het schild van antizionisme en demoniseren zij de staat Israël en zijn inwoners om daarmee Joden te kwetsen”, luidt het onder meer. “Bij Verhulst ontbreekt zelfs dat schild. Hij begint bij Mozes en gaat op rabiaat antisemitische wijze los op het gehele Joodse volk. We kunnen dit niet negeren”, aldus woordvoerder Hans Knoop.

Tegen de krant De Morgen wordt geen actie ondernomen. “Ook al is het onbegrijpelijk en verwerpelijk dat een krant zo’n column, die niet zou hebben misstaan in Der Stürmer (de weekkrant van de nazi’s, nvdr.), heeft gepubliceerd.”

“Strafbaar feit”

De klacht tegen Verhulst wordt “eerstdaags” ingediend bij de onderzoeksrechter, aldus het FJO. “We willen geen schadevergoeding, we vragen alleen aan de rechter om een straf op te leggen. Een boete, een voorwaardelijke celstraf of iets anders. Antisemitisme is een strafbaar feit, net als diefstal, fraude en geweldsmisdrijven.”

De Morgen: “Niets mis met column”

Volgens De Morgen is er met de column van Verhulst inhoudelijk niets mis. “Akkoord, het was scherp verwoord, maar dat verwachten we ook van onze columnisten”, stelt hoofdredacteur Bart Eeckhout, die vierkant achter zijn columnist blijft staan. “De toon van de column is hard en scherp, de verwoording heel spits. En hier en daar zullen mensen daardoor op hun tenen getrapt zijn, maar dat hoort bij het debat. Wat ik kwalijker vind, is deze systematiek van het indienen van klachten. Op die manier wordt het debat helemaal stilgelegd, en wordt alle kritiek onmogelijk gemaakt.” Op de site van De Morgen staat boven de column al een soort banner waarin de klacht gemeld wordt. “Dinsdag publiceren we in de krant ook een stuk waarin we beide partijen aan het woord laten.”

Eeckhout wijst erop dat de column de jongste dagen een tweede leven is gaan leiden op rechtse tot extreemrechtse nieuwssites, zoals het Nederlandse ThePostOnline. “Die site staat dicht bij Thierry Baudet en Geert Wilders, en het is daar de gewoonte elke stellingname pro Palestijnen of moslims als een wandaad te beschouwen. Voor ons is dat een extra reden om niet te buigen.”

Dimitri Verhulst heeft voorlopig niet gereageerd op de klacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten