Aannemers hebben drukke agenda: sommigen al voor negen maanden volgeboekt

© shutterstock

De orderboekjes van bouwbedrijven voor het najaar zijn goed gevuld. Dat blijkt uit de barometer van Bouwunie, die zelfstandigen en kmo’s uit de sector vertegenwoordigt. “Voor de meeste bouwbedrijven zit de zomervakantie erop. En het belooft meteen hard te gaan want er is veel werk”, klinkt het.

Volgens Bouwunie geeft een derde van de bouwbedrijven aan nog minstens voor een halfjaar werk te hebben, terwijl vijftien procent nog voor zeker negen maanden werk op de agenda heeft staan. “In de vorige kwartalen was dat maar bij maximaal negen procent het geval”, klinkt het.

De sectorfederatie wijst erop dat er vorig jaar uitzonderlijk veel bouwvergunningen zijn afgeleverd, zowel wat woningen als niet-woongebouwen betreft. “Die projecten zitten of komen in uitvoeringsfase. En ook de renovatiemarkt blijft het goed doen.”

“Ondanks een algemene economische groeivertraging draait de bouw nog op volle toeren”, zegt Bouwunie. “En op zich zijn de vooruitzichten voor de sector goed. De koopkracht neemt toe, de rente blijft laag én de vraag naar meer energiezuinige en klimaatvriendelijke woningen en gebouwen is erg hoog.”

Wat het nieuwe regeringsbeleid zal brengen, vooral op het vlak van belastingen en investering, blijft wel een vraagteken voor de sector.

Aangeboden door onze partners