Renner van Movistar steekt bewondering voor Remco Evenepoel niet onder stoelen of banken: “Vernederd door een fenomeen”

Foto: Photo News

Afgelopen weekend was het al Remco Evenepoel dat de klok sloeg in wielerland. De amper 19-jarige renner van Deceuninck-Quick Step soleerde op magistrale wijze naar de zege in de Clasica San Sebastian. De Costa Ricaan Andrey Amador zag het gebeuren en stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken op Twitter.

LEES OOK. Hoe kan Remco Evenepoel de voetjes op de grond houden na zo’n prestatie? “Ze zijn er al, de louche figuren”

LEES OOK. Het verlanglijstje van Remco Evenepoel: “Luik, Lombardije, de grote ronden, het WK en de Spelen. Dan stop ik”

Op 20 kilometer van de finish was zaterdag het moment van Evenepoel gekomen. Na een aanval van de Let Toms Skujinš (Trek-Segafredo) sprong het 19-jarige supertalent mee. Op de slotklim, de Murgil-Tontorra, reed Evenepoel de Let uit de wielen. Evenepoel kwam met 35 seconden voorsprong boven. Enkel een afdaling van zeven kilometer stond de piepjonge Evenepoel in de weg. Recht blijven, was de boodschap. En dat deed hij ook, terwijl zijn voorsprong alleen maar groter werd. Onder luid applaus mocht hij de handen in de lucht steken. Evenepoel boven in het Baskenland.

Uiteindelijk kwam de rest van het peloton op 38 seconden van Evenepoel over de meet. Greg Van Avermaet maakte het Belgische feest compleet door tweede te worden. Evenepoel volgde op de erelijst Julian Alaphilippe op en was de eerste Belgische winnaar sinds Philippe Gilbert in 2011. Hij was vanzelfsprekend de jongste winnaar ooit van de wedstrijd, die aan zijn 39ste editie toe was.

Renner van Movistar steekt bewondering voor Remco Evenepoel niet onder stoelen of banken: “Vernederd door een fenomeen”
Andrey Amador. Foto: Photo News

“Vernederd”

Andrey Amador werd in de einduitslag als 62ste geplaatst, op 9’56” van onze landgenoot. De 32-jarige renner van Team Movistar, ex-rozetruidrager en twee keer top tien in de Giro, kon het amper geloven. Een 19-jarige Belg die de Clasica San Sebastian wint, nota bene de allereerste grote eendagskoers waarin Evenepoel aan meedeed, en daarbij onder andere Amadors ploegmaat en wereldkampioen Alejandro Valverde versloeg.

“Zaterdag was een dag waarop ik vernederd werd door een fenomeen”, aldus Amador op Twitter. “Ik ben ook schuldig want het was aan mij om niemand te laten wegrijden. Proficiat. Ik heb het tenminste met mijn eigen ogen kunnen zien en aan den lijve kunnen ondervinden! Gefeliciteerd Remco Evenepoel.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN