Abonnee worden? Kies je leesformule

06/08/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Op bijna elk niveau sleept de regeringsvorming aan

Complete stilstand: iedereen kijkt naar elkaar

We zijn onze wereldtitel regeringen vormen weer alle eer aan het aandoen. Een federale regering is er in de verste verte nog niet, en deze keer slepen ook de Vlaams en Waalse formaties aan. Ruim twee maanden na de samenvallende verkiezingen van mei zitten politici op alle mogelijke niveaus nog altijd te pokeren en naar elkaar te kijken. En dat kan nog wel even duren.

Spandoek aan woning Bart De Wever

Vlaamse formatie: wie van de drie?

Op het Vlaamse niveau is het wachten op Bart De Wever. De N-VA-voorzitter en informateur heeft intussen alle mogelijke regeringspartners al meermaals gesproken. Veel nieuws zullen die hem niet meer te vertellen hebben. Maar knopen doorhakken doet N-VA voorlopig niet.

De vorige Zweedse coalitie heeft best een ruime meerderheid en zou dus probleemloos verder kunnen. Alleen kreeg die op 26 mei een pak rammel en wil N-VA liever af van de “ambetanteriken” van CD&V. Die laatste stond volgens de Vlaams-nationalisten al te vaak op de rem de voorbije legislatuur.

Een alternatief kan Bourgondisch zijn, met Open VLD en SP.A, naar Antwerps voorbeeld. Maar die meerderheid heeft maar één zetel op overschot. Dan moet maar één parlementslid ziek vallen of moeilijk willen doen en de hele regering ligt lam. Best riskant dus.

Of ze moeten toch voor CD&V en SP.A gaan. Dat is wat ruimer, maar wel veel linkser dan N-VA lief is en dus weinig waarschijnlijk.

De beslissing ligt nu al even bij de N-VA-top. Die lijkt er maar niet uit te raken. Ondertussen kijkt ze ook naar de federale ontwikkelingen. Want ook daar willen de Vlaams-nationalisten er maar wat graag bij zijn.

Waalse formatie: Met of zonder Ecolo?

In Wallonië beweegt er ook al niet veel. PS en Ecolo hebben er lang met elkaar gesproken, maar die hebben geen meerderheid. Dus hebben PS-onderhandelaars Elio Di Rupo en Paul Magnette er de liberalen van MR bijgenomen. “Met als gevolg dat Ecolo mathematisch overbodig is”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB en Université Saint-Louis). “Die moeten nu uitmaken of ze wel in zo’n regering willen stappen.”

Een beslissing die nog even op zich laat wachten, omdat er ook voorzittersverkiezingen zijn bij Ecolo. Bij de Franstalige groenen is dat een duobaan voor een Waal en een Brusselaar. Jean-Marc Nollet uit Moeskroen wil graag zijn mandaat verlengen, zijn co-voorzitter, de Brusselse Zakia Khattabi, niet. “Zolang die verkiezingen lopen, mag je verwachten dat Nollet en Ecolo nogal strikt in de leer zijn”, zegt Sinardet.

MR is Ecolo liever kwijt dan rijk, maar de PS-top wil de groenen er liever bij. Een oppositiebank met de extreemlinkse PTB én Ecolo willen Di Rupo en Magnette vermijden.

Federale formatie: Is er überhaupt íets mogelijk?

De moeilijkste puzzel om te leggen, en meteen ook de grootste remmende factor in de regeringsvormingen, ligt op het federale niveau. Informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) zijn intussen al twee maanden bezig met plooien gladstrijken, uitwegen zoeken en mogelijkheden bedenken. Al twee keer zijn ze bij de koning gepasseerd en al twee keer werd hun opdracht verlengd.

De doelstelling is nog altijd om gezworen vijanden N-VA en PS samen aan tafel te krijgen. Dat is voorlopig enkel gelukt voor een verkennend gesprek met nog een stuk of vijf andere partijen erbij. Grote doorbraken zijn niet voor onmiddellijk. N-VA wil enkel praten over confederalisme, PS wil zelfs niet onderhandelen met N-VA. Al verandert dat wat naargelang de persoon aan wie je het vraagt. Het is nu aan de informateurs om een uitweg te vinden. Ze hebben nog zeker tot begin september.

Spandoek aan woning Bart De Wever

Onbekenden hebben zondagnacht een spandoek opgehangen aan de woning van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Daarop staat de tekst “Vergeet de 810.000 kiezers niet!”. De slogan verwijst naar het aantal mensen dat bij de jongste verkiezingen voor Vlaams Belang stemde. Verwacht werd dat De Wever de voorbije dagen definitief zou beslissen Vlaams Belang niet langer te betrekken in de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.

Tom Van Grieken voerde in onze weekendkrant in ieder geval al de druk op in gelijkaardige bewoordingen. “De Wever staat voor een cruciale keuze: echte verandering of meer van hetzelfde. Kiest hij voor dat laatste? We hebben op 26 mei gezien wat dat geeft”, klonk het toen. “Als de uitslag er niet toe doet, moet je geen verkiezingen meer organiseren.”(mvdr)

Hoofdpunten