Noord-Korea vuurt opnieuw projectielen af: “VS en Zuid-Korea willen geen vrede sluiten”

Bron © BELGA, Guardian

Foto: REUTERS

Noord-Korea heeft dinsdag vanaf de oostkust van het land voor de vierde keer in minder dan twee weken tijd niet-geïdentificeerde projectielen afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap, dat zich baseert op verklaringen van het leger in Seoel.

De twee projectielen – vermoedelijk ballistische raketten van korte afstand – vlogen zo’n 450 kilometer ver en kwamen terecht in de Japanse zee, zoals de voorbije dagen ook al het geval was. De eerste raket werd gelanceerd vanuit de provincie Hwanghae-namdo om 05.24 uur plaatselijke tijd (22.24 uur Belgische tijd), de tweede om 05.36 uur, meldden de Zuid-Koreaanse stafchefs.

De verhoogde activiteit van Noord-Korea is vermoedelijk gelinkt aan de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Die gingen maandag van start en zullen waarschijnlijk drie weken duren. De oefeningen worden door Pyongyang beschouwd als een provocatie en een repetitie voor een invasie in Noord-Korea. Over eerder lanceringen van raketten verklaarde Noord-Korea al dat die golden als een “ernstige waarschuwing” voor Zuid-Korea.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde dinsdag de gezamenlijke legeroefeningen, maar deed dat zonder de meest recente Noord-Koreaanse lanceringen te vernoemen. “Hoewel de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten allerlei trucjes uithalen om de gezamenlijke legeroefeningen te rechtvaardigen, kan het agressieve karakter ervan op geen enkele wijze worden verdoezeld of goedgepraat”, klonk het in een verklaring die werd verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. “We hebben al verschillende keren gewaarschuwd dat de gezamenlijke legeroefeningen de vooruitgang in de relaties tussen de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van het land, nvdr.) en de inter-Koreaanse betrekkingen zouden blokkeren en ons onze vroegere belangrijke stappen zouden doen heroverwegen”, aldus het ministerie.

Dreiging

Pyongyang besloot dat de oefeningen aantonen dat het de VS en Zuid-Korea aan “politieke wil” ontbreekt om vrede te sluiten en dat de oefeningen flagrante schendingen zijn van het vredesproces. Noord-Korea zou onveranderd zijn in zijn toewijding om de problemen via dialoog op te lossen, maar zal zich gedwongen zien om “een nieuwe weg” te zoeken als de VS en Zuid-Korea vijandelijke militaire acties blijven uitvoeren.

Volgens een onafhankelijk expertenrapport van de Verenigde Naties, dat maandag werd bekendgemaakt, heeft Pyongyang zijn nucleaire en rakettenprogramma’s de laatste zes maanden verder ontwikkeld en heeft het regime cyberaanvallen gebruikt om 2 miljard dollar te verkrijgen om de ontwikkeling te financieren.

Door adb
AANGERADEN