Geen helm aan? Dan valt machine uit: vakbond ongerust over slimme camera’s die spoorpersoneel volgen

Foto: hsb

De socialistische vakbond bij Infrabel staat op zijn achterste poten, omdat het bedrijf een systeem met intelligente camera’s test, waarbij de camera’s het dragen van veiligheidskleding controleren. Dragen arbeiders die niet wordt de machine die ze bedienen automatisch uitgeschakeld.

Arbeiders die op de Infrabel-terreinen in Schaarbeek werken, trokken maandag aan de alarmbel. Boven de terreinen vloog een drone van Infrabel heen en weer. En ook op andere plekken op het terrein bleken hoogtechnologische camera’s opgesteld.

Volgens de Franstalige socialistische spoorwegvakbond controleerden de camera’s – al dan niet vanuit de lucht – of het personeel wel zijn veiligheidskleding droeg, zoals een helm of beschermende handschoenen. “Er zijn echter strenge regels over hoe je personeel met bewakingscamera’s kan controleren, onder meer om de privacy van mensen te beschermen”, zegt FGTB-secretaris Philippe Dubois, die overleg eist.

Kabeldiefstallen

Infrabel nuanceert: “er zijn maandag in Schaarbeek tests geweest met een drone. Maar dat is enkel en alleen in het kader van onze strijd tegen kabeldiefstallen.”

Infrabel geeft anderzijds toe dat het maandag ook een aantal eerste tests uitvoerde met intelligente camera’s, waarbij die vaste camera’s delen van het terrein maar ook werkinstallaties in het oog hielden. “Daarbij controleren de intelligente camera’s of het personeel dat aan de slag was hun verplichte veiligheidshelm en veiligheidshandschoenen draagt, zeker wanneer ze gevaarlijke machines of apparatuur bedienen. Detecteert de camera dat een medewerker bijvoorbeeld geen veiligheidshelm draagt, zal de machine die hij bedient automatisch worden uitgeschakeld.”

De intelligente camera’s moeten het aantal arbeidsongevallen bij Infrabel naar beneden krijgen. De spoorweginfrastructuurbeheerder beklemtoont dat het project met deze camera’s “nog in een testfase zit.” Als uit dit proefproject blijkt dat deze camera’s goed werk leveren, zal de invoering van het camerasysteem uitgebreid met de vakbonden worden doorgesproken.

LEES OOK.Infrabel wil spoorverkeer maand deels lamleggen in Brussel: “Dit is niks minder dan een schandaal”

Door Werner Rommers
AANGERADEN