Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

07/08/2019 - Extra
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Hanne, Klaasje en Marthe van K3 hebben een recordaantal views op YouTube.  BELGAIMAGE

K3 breekt record met ‘10.000 luchtballonnen’

10.000 luchtballonnen van K3 is uitgegroeid tot een van de populairste Nederlandstalige liedjes ooit. Op YouTube heeft het liedje dat in eerste instantie op kinderen is gericht een recordaantal views van 30 miljoen bereikt.

Sinds de release in november 2015 werd er meer dan dertig miljoen keer geluisterd naar de K3-hit 10.000 luchtballonnen op YouTube. Dat is een absoluut record voor een Nederlandstalig nummer van een Belgische artiest. Het was destijds voor Hanne, Klaasje en Marthe de allereerste single nadat ze het VTM-programma K3 zoekt K3 hadden gewonnen.

Dat 10.000 luchtballonnen zoveel views telt, verrast muziekkenner Bob Savenberg niet. “Dat nummer werd al vanaf de eerste aflevering van K3 zoekt K3 grijs gedraaid. Dat was clever gezien van Studio 100. Toen de nieuwe K3 bekend was, kende iedereen al het nummer en kon men het meezingen. En daarnaast is het gewoon ook een van de betere K3-liedjes.”

Niet alleen 10.000 Luchtballonnen, maar ook andere K3-hits scoren erg hoge cijfers op YouTube. Alle kleuren is met 16 miljoen een goeie tweede. Hoe dat komt? “Ten eerste zijn die hoge cijfers toe te schrijven aan de doelgroep”, aldus Savenberg. “Kinderen van nu kijken amper nog naar de televisie, maar zien en horen veel dingen via de iPad. Zo komen ze massaal op YouTube terecht. De fans van volwassen artiesten luisteren nog vaker naar platen en cd’s, en daardoor scoren die artiesten minder hoog op YouTube. Zo logisch is het.”

Na vier jaar gaat het de ‘nieuwe’ K3 overigens nog altijd voor de wind. Nog maar enkele dagen geleden werden ze in de bloemetjes gezet omdat de 20 Jaar K3-tour al 100.000 toeschouwers kon lokken. Ondertussen repeteren de dames voor het Nederlandse luik van de verjaardagstournee. Vanaf 24 augustus verblijven ze een poosje bij onze noorderburen, te beginnen in Den Haag. (tove)