Hoe Donald Trump 500 superrijken in één dag 117 miljard dollar armer heeft gemaakt

Foto: EPA-EFE

De escalatie van de handelsoorlog tussen Amerika en China heeft ’s werelds vijfhonderd rijkste burgers in één dag 117 miljard dollar of net geen 105 miljard euro gekost. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index.

Maandag beleefden de beurzen wereldwijd een zwarte dag, toen China zijn munt devalueerde in een reactie op een nieuw salvo aan importheffingen dat de Amerikaanse president Trump enkele dagen voordien had afgekondigd. Wall Street beleefde zijn slechtste dag van het jaar. En dat heeft (ook) zo zijn gevolgen voor het vermogen van de superrijken op deze aardbol. Volgens de Bloomberg Billionaires Index, die de vermogens van de 500 rijksten van de planeet dagelijks in real time bijhoudt, zagen de superrijken maandag 117 miljard dollar in rook opgaan.

LEES OOK. Waarom we kunnen profiteren van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, maar er toch best wakker van zouden liggen (+)

Hoe Donald Trump 500 superrijken in één dag 117 miljard dollar armer heeft gemaakt
Bernard Arnault van het Franse luxeconcern LVMH verloor in één dag bijna 3 miljard euro. Foto: AFP

De grootste ‘loser’ van de dag was Jeff Bezos, oprichter en grootaandeelhouder van websupermarkt Amazon. ’s Werelds rijkste ‘verloor’ in 24 uur tijd een slordige 3 miljard euro. De Fransman Bernard Arnault was de op één na grootste verliezer: de topman van het Franse luxeconcern LVMH werd 2,8 miljard euro lichter. Facebook-topman Mark Zuckerberg zag ongeveer 2,5 miljard euro verdampen en Microsoft-oprichter Bill Gates zag 1,6 miljard euro in rook opgaan.

Al zullen de superrijken daar geen boterham minder voor eten. Ten eerste zijn die verliezen ‘virtueel’, want gebaseerd op de aandelenkoersen van de bedrijven die ze bezitten of controleren. Ten tweede blijven hun vermogens astronomisch: zelfs na die inktzwarte beursdag ‘wegen’ de 500 superrijken nog altijd een duizelingwekkende 5.400 miljard dollar, omgerekend dik 4.800 miljard euro. En nu de grootste paniek wat lijkt weggeëbd op de wereldwijde beurzen, kruipen de aandelenkoersen weer stilletjes omhoog.

LEES OOK. China slaat terug in handelsconflict met Trump: ‘made in China’ is terug en beleggers zijn er niet gerust op (+)

Hoe Donald Trump 500 superrijken in één dag 117 miljard dollar armer heeft gemaakt
Amazon-baas Jeff Bezos en president Trump waren al geen te beste maatjes. De duikende beurs doet daar nog een schepje bovenop... Foto: REUTERS
Door krs
AANGERADEN