“Cyberaanvallen leverden Noord-Korea 2 miljard dollar op”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Noord-Korea heeft zich ongeveer 2 miljard dollar toegeëigend met cyberaanvallen op banken en platformen die cryptomunten aanbieden. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken. Met het geld financiert Pyongyang zijn atoomprogramma.

De Verenigde Naties namen voor het rapport minstens 35 aangegeven cyberaanvallen onder de loep, waarvan de meeste uitgingen van de Noord-Koreaanse inlichtingendiensten. De aanvallen van “grote omvang”, gericht op cryptomuntplatformen, “laten Noord-Korea toe om inkomsten te generen die moeilijker te traceren zijn” dan die via de “traditionele bankensector”, stelt het rapport.

Voorts schendt Pyongyang volgens de tekst meerdere sancties van de VN door apparatuur te kopen om wapens te ontwikkelen en door steenkool en aardolie uit te wisselen door ze over te laden tussen schepen.

Noord-Korea heeft de voorbije weken verscheidene testen met korteafstandsraketten uitgevoerd. Volgens leider Kim Jong-un gaat het om een “waarschuwing” voor de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die regelmatig gezamenlijke militaire oefeningen houden.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent