Britse Ryanair-piloten willen vijf dagen staken

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Britse pilotenvakbond BALPA roept de in Groot-Brittannië gebaseerde piloten van lowcostmaatschappij Ryanair op om het werk neer te leggen op 22 en 23 augustus, en van 2 tot en met 4 september. Dat heeft de vakbond woensdag aangekondigd, nadat een grote meerderheid van de piloten voor staking had gestemd.

De stakingen zijn het gevolg van vastgelopen onderhandelingen tussen vakbonden en directie. BALPA klaagt aan dat het management geen idee heeft hoe het met vakbonden moet omgaan en dat er geen standaardovereenkomsten beschikbaar zijn. De eisen hebben betrekking op onder andere transparante verloning, pensioenen en verzekering tegen licentieverlies.

“We hebben op geen enkel van deze domeinen vooruitgang kunnen boeken met het Ryanair-management, schijnbaar omdat het niet begrijpt hoe het constructief met ons kan werken of hoe met ons te onderhandelen”, klinkt het. De vakbond blijft openstaan voor gesprekken om de staking nog te vermijden. “Geen enkele piloot wil de reisplannen van de mensen in de war sturen, maar op dit moment hebben we geen andere keuze.”

Sociale onrust

De sociale onrust laait de laatste dagen weer op bij Ryanair. In Portugal dreigt een staking van 21 tot en met 25 augustus, omdat Ryanair zich niet aan afspraken houdt over onder meer vakantiegeld en verlofdagen, aldus de lokale vakbond. En in Spanje zou er in september gestaakt worden, maar daar werden nog geen data bekendgemaakt. In deze landen zou Ryanair ook basissen willen sluiten.

Voorts stemmen ook de in Ierland gebaseerde piloten dezer dagen over mogelijke acties. Het resultaat daarvan zou vrijdag bekend zijn.

En ook in België is het onrustig. “Het lokale arbeidsrecht toepassen, houdt meer in dan een cao. Ryanair heeft bijvoorbeeld nog altijd geen lokaal arbeidsreglement, geen verzekering tegen arbeidsongevallen en geen preventiedienst”, zei Hans Elsen van de christelijke bediendebond ACV-PULS daar eerder over. Op 13 augustus is er opnieuw overleg gepland.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent