Zuipkaarten, gratis shotjes en cocktails aan helft van prijs? Mag niet meer, vinden stad Leuven en unief

Foto: Dirk Vertommen

Leuven -

Zuipkaarten, gratis shotjes en cocktails aan de helft van de prijs. Het stadsbestuur, de KU Leuven en hogeschool UCLL hebben schoon genoeg van de promoties en de reclame die studenten tot alcoholgebruik verleiden. In een gezamenlijke brief roepen ze cafés, fakbars, nachtwinkels en supermarkten op om daarmee te stoppen. “Dat lijkt verregaand, maar als universiteitsstad moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.”

De start van het academiejaar ligt nog een dikke maand van ons verwijderd. Samen met de toevloed van studenten in Leuven zal dan ook de alcoholconsumptie opnieuw hoge toppen scheren. Nu de stad zich opmaakt voor die jaarlijkse volksverhuizing, komen de KU Leuven, het stadsbestuur en hogeschool UCLL met de opmerkelijke oproep om geen alcohol te promoten bij studenten.

Totaal ongepast

“Je moet maar eens in september in onze stad rondlopen”, zegt Thomas Van Oppens (Groen), schepen van Studentenzaken. “In de fakbars bieden ze bijvoorbeeld twee pintjes aan voor de prijs van één. Dat is problematisch, want het zet jongeren aan om meer te consumeren dan ze normaal zouden doen. Kortingen en promoties kunnen zelfs verslavingen in gang zetten en vergemakkelijken.”

Bij de KU Leuven geven ze dan weer het voorbeeld van supermarkten die boven de rayon met sterkedrank de boodschap “Welkom Studenten” plaatsen. “Totaal ongepast”, zegt Chantal Van Audenhove, vicerector studentenbeleid aan de KU Leuven. “Alcoholmisbruik in onze stad leidt tot nachtlawaai, vandalisme en jongeren die worden afgevoerd met de ambulance. Het is tijd dat de verkopers van alcohol hier eens goed over nadenken.”

Na eerdere sensibiliseringsacties bij de studenten zelf, gooit Leuven het nu dus over een andere boeg door nachtwinkels, supermarkten, cafés en fakbars op hun verantwoordelijkheid te wijzen. “Op basis van wetenschappelijk onderzoek weten we dat vele hardnekkige verslavingen zoals alcoholgebruik ontstaan in de studententijd”, staat in de brief. “We rekenen erop dat u de gezondheid en het welbevinden van onze studenten belangrijk vindt en samen met ons hieraan wilt werken.”

29 glazen per week

Onderzoek toont aan dat studenten inderdaad een probleem hebben. Uit een bevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) blijkt dat bijna vier op de tien studenten tijdens een lesweek meer drinken dan de richtlijn van tien standaardglazen per week. Gemiddeld drinken zij liefst 29,2 glazen per week. “We moeten als grote universiteitsstad onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt Van Audenhove. “Nu zijn we koploper, maar binnen een aantal jaar zullen we het normaal vinden dat er geen reclame is voor alcohol, net zoals dat bij tabak is gebeurd.”

Vraag is of de cafés en winkels de oproep zullen opvolgen. De supermarkten die wij contacteerden voelen zich niet aangesproken en ook de horeca wijst vooral naar de fakbars. “We willen eerst met iedereen rond de tafel zitten alvorens we beslissen om promoties op alcohol af te voeren”, zegt Viktor Janssen, tapper in Fakbar Letteren. “Die zijn trouwens nooit bedoeld om studenten aan te zetten tot drinken. Veeleer om een speciaal of lokaal drankje in de kijker te zetten.”

De KU Leuven wil fakbars die de oproep niet respecteren voorlopig niet straffen, maar sluit dat in de toekomst niet uit.

Door Jens Vancaeneghem en Hannelore Smitz