Vrees voor ebola in ziekenhuis Rotterdam blijkt vals alarm

Bron © De Telegraaf, RTV Rijnmond, Belga

Archiefbeeld Foto: Shutterstock

Een patiënt in een ziekenhuis in Rotterdam die symptomen van ebola vertoonde, is niet besmet met de ziekte. Dat laat de veiligheidsregio weten. Eerder op de avond waren de hulpdiensten massaal uitgerukt naar het ziekenhuis, maar het blijkt om een loos alarm te gaan.

“In het Maasstad Ziekenhuis is vanavond een patiënt binnengekomen waarbij een verdenking van ebola-besmetting ontstond. Zojuist is bevestigd dat er geen sprake is van ebola”, klonk het in een mededeling van de veiligheidsregio kort na middernacht.

De spoeddienst van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam was een tijdlang gesloten, terwijl uit onderzoek moest blijken of de patiënt effectief besmet was met ebola.

De vrouw had last van koorts en braken en was onlangs in Congo geweest. Toen zij zich meldde, trad een protocol in werking dat tijdens de vorige ebola-epidemie in Afrika is opgesteld. “De patiënt is geïsoleerd in een aparte, afgesloten container, waardoor zij niet meer besmettelijk is voor de omgeving”, legde internist-infectioloog Jan den Hollander van het ziekenhuis uit.

De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis werd met linten afgezet. Meerdere mensen die op dat moment binnen waren, mochten het pand niet verlaten. “Er is direct volgens protocol gehandeld en alle hulpdiensten zijn ingeschakeld. De patiënt is niet in het Maasstad Ziekenhuis binnen geweest”, aldus het ziekenhuis.

Uit gesprekken met de vrouw bleek vervolgens dat zij niet in het risicogebied in Congo was geweest, evenals de familie met wie ze daar contact had. Daarop werd uitgesloten dat ze met ebola besmet was geraakt, vertelt Den Hollander, die ook contact had met specialisten van het LUMC in Leiden en het RIVM.

Erg besmettelijk

Het oosten van Congo wordt sinds vorige zomer geconfronteerd met de op een na ergste ebola-uitbraak uit de geschiedenis. De epidemie eiste al ruim duizend mensenlevens. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de ebola-epidemie vorige maand uitgeroepen tot een noodsituatie met internationale draagwijdte.

Weinig ziektes veroorzaken zo veel angst en paniek als ebola. Het snelle verloop ervan kan een patiënt al in twee weken fataal worden. Bovendien is het virus erg besmettelijk.

Door Wim Verhaert, adb
AANGERADEN