Frieda Brepoels zetelt dan toch in Bilzense gemeenteraad

© Boumediene Belbachir

Frieda Brepoels (N-VA) legt donderdagavond de eed af als gemeenteraadslid in Bilzen. In januari kondigde de 64-jarige politica nog aan na de verkiezingen van mei afscheid van de actieve politiek te nemen.

jvh

Frieda Brepoels was tijdens haar loopbaan onder meer actief in de lokale politiek in Bilzen, in de Limburgse deputatie, als Kamerlid en als Europees parlementslid. Na zes jaar als burgemeester in de vorige legislatuur besloot Brepoels met de actieve politiek te stoppen, maar op die beslissing komt ze nu terug.

“Ik heb de vraag gekregen om mee in de gemeenteraad te zetelen. De situatie van oktober vorig jaar is helemaal anders dan op dit ogenblik. Toen hadden we zetelverlies geleden en dat was niet echt aanmoedigend”, legt Brepoels uit. “Daarom was het misschien het best om de jongeren de kans te geven en niet als een schoonmoeder over hun schouder heen te kijken.”

Bij de nieuwe verkiezingen in Bilzen van 16 juni - De Bilzenaren moesten opnieuw naar de stembus na onregelmatigheden in oktober - duwde Brepoels de lijst, terwijl federaal volksvertegenwoordiger Wouter Raskin lijsttrekker werd. In de oppositie ziet Brepoels wel een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als tegengewicht van burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen).

“De groep vond dat we toch best een mix van ervaren en nieuwe mensen hebben. Ik ken Sauwens al heel lang, dus ik weet wel hoe die te werk gaat”, zegt Brepoels. “Ik denk dus dat het niet slecht is dat er wat weerwerk gegeven wordt, en dat er gecontroleerd wordt dat hij zijn verkiezingsbeloftes niet inslikt en dat de financiën niet weer helemaal gaan ontsporen. Dat zie ik als een opdracht in de oppositie voor mij.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten