Axel Daeseleire gaat exclusief voor VTM werken en trekt naar plekken die niet zomaar toegankelijk zijn

Foto: Frank Abbeloos

Na een verblijf bij Vier met gesmaakte programma’s als Auwch!, Project Axel en Trafiek Axel gaat Axel Daeseleire (50) exclusief voor VTM werken. Zijn culinaire wereldreis met sterrenchef Sergio Herman was al bekend. Binnenkort starten de opnames van een programma waarin Daeseleire vijf dagen en nachten verblijft op plaatsen waar je niet zomaar binnenkomt.

De tv-carrière van Axel Daeseleire blijft hoge toppen scheren. De voorbije maanden leerden ook de jonge kijkers hem kennen als gangster Jan Verplancke, met dank aan de herhalingen van de fictiereeks Matroesjka’s op Q2 en op het online platform VTM Go. Maar de jongste jaren was Daeseleire vooral op Vier te zien. Hij speelde samen met Ben Segers de hoofdrol in de satirische fictiereeks Auwch!, die wegens succes verlengd werd naar drie seizoenen. In het omstreden Project Axel nam hij vijf kansarme Vlamingen onder zijn vleugels, met gemengde reacties én resultaten tot gevolg. Dit voorjaar was er op Vier ook Trafiek Axel, waarin Daeseleire de illegaliteit indook en naging of álles met geld te koop is, van een vrouw en een dier tot een orgaan en een kind.

Met zijn programma’s op Vier bewees Axel Daeseleire opnieuw zijn marktwaarde als de man die er niet voor terugdeinst om zijn handen vuil te maken. Wat Daeseleire bij Vier deed, woog ook net iets zwaarder dan Axel opgelicht, het programma dat in 2015 en 2016 op VTM liep en waarin Daeseleire naar toeristische trekpleisters trok om zakkenrollers en ander onfris volk te ontmaskeren. Axel opgelicht werd goed bekeken, ook door jongeren, maar sommige afleveringen gaven de indruk dat ook de kijker een beetje opgelicht werd. Daeseleire heeft wel altijd ontkend dat er tijdens de opnames iets in scène werd gezet.

Axel Daeseleire gaat exclusief voor VTM werken en trekt naar plekken die niet zomaar toegankelijk zijn
Foto: Frank Abbeloos

Bekroond in Nederland

Drie jaar na Axel opgelicht heeft VTM opnieuw grote plannen met Daeseleire. Zo groot dat de tv-maker de komende tijd exclusief voor VTM zal werken. Hij wordt het gezicht van de Vlaamse versie van Beau Five Days Inside, een Nederlands kijkcijferkanon waarin presentator Beau van Erven Dorens vijf dagen en nachten op plaatsen verbleef die niet zomaar toegankelijk zijn. Overdag liet hij zich volgen door een cameraploeg, ’s nachts maakte hij zelf opnames, ook bij wijze van dagboek. De man verbleef onder meer in een instelling voor mensen met een meervoudige geestelijke en lichamelijke handicap, een opvang voor verslaafden op leeftijd en een brandwondencentrum. Het tweede seizoen ging breder, van een vakantieverblijf voor ernstig, mogelijk levensbedreigend zieke kinderen tot een patrouilleschip en een circus. Het programma werd in 2018 bekroond met een Gouden Televizier Ring, de belangrijkste tv-prijs in Nederland. Welke plekken Axel Daeseleire bezoekt, is nog niet bekend. De opnames starten binnenkort, de uitzending is ten vroegste voor 2020.

Eerder raakte al bekend dat Axel Daeseleire sterrenchef Sergio Herman vergezelt in een culinair reisprogramma dat voorlopig Smaak naar meer heet. De twee reizen naar Thailand, Italië, Mexico, Noorwegen, India en Japan om de couleur locale op te snuiven en nieuwe smaken te ontdekken. Mogelijk is dat programma wél al dit najaar op VTM te zien.

Door Tom De Leur
AANGERADEN