KMI breidt code geel uit: ook zaterdag felle rukwinden en intense buien

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: rr

Het KMI heeft code geel uitgevaardigd voor onweer met veel neerslag op vrijdagnamiddag, en voor rukwinden op zaterdag. Het noodnummer 1722 wordt geactiveerd, het Brusselse Gewest sluit uit voorzorg alle parken.

Het blijft vrijdag meestal zwaarbewolkt, maar vooral over het westen vergroot in de loop van de dag de kans op opklaringen. De wind waait matig of hier en daar soms vrij krachtig, maar rukwinden van 50 tot 60 km/u zijn mogelijk, of eventueel meer tijdens stevige buien.

Het nummer 1722, voor niet-dringende interventies, is daarom vrijdag weer bereikbaar. Het nummer is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, zodat het noodnummer 112 bij noodweer niet overbelast raakt. Dat laatste nummer is bedoeld voor dringende interventies, waarbij iemand mogelijk in (levens)gevaar is.

KMI breidt code geel uit: ook zaterdag felle rukwinden en intense buien
Foto: KMI

Brusselse parken gesloten

Naar aanleiding van de voorspelde windstoten heeft Leefmilieu Brussel besloten al de parken in het Brussels Gewest te sluiten van vrijdag 11 uur tot zaterdag 22 uur. Nadat het gevaar is geweken, zullen de parken na inspectie, opruiming en beveiliging opnieuw worden opengesteld. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingang een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren.

Leefmilieu Brussel vraagt om zoveel mogelijk de parken, bossen en wouden, en in het bijzonder de omgeving van bomen, te vermijden. “We hopen dat deze situatie, die van de weersomstandigheden afhangt, van korte duur zal zijn, dat u de nodige maatregelen kan nemen om mobiliteitsproblemen te voorkomen en dat u opnieuw snel voluit van onze groene ruimten kunt genieten”, aldus Leefmilieu Brussel aan de Brusselaar.

Weersvoorspellingen

Vrijdagnamiddag en in de vroege avond trekt er lokaal of verspreid een stevig onweer over het land met mogelijk veel neerslag in korte tijd en plaatselijk ook kans op fikse windstoten. In het zuidoosten is hagel mogelijk. Vanaf 11 uur geldt code geel voor onweer voor het hele land.

Zaterdag geldt code geel voor rukwinden van 8 uur ‘s ochtends tot middernacht. Behalve in de provincie Luxemburg worden over het hele land rukwinden verwacht tot 70 kilometer per uur. Aan de zee kunnen de rukwinden oplopen tot meer dan 80 kilometer per uur.

Ook in de nacht van zondag op maandag kan het gaan onweren.

Maandag wordt het wisselvallig met buien. Lokaal onweer is mogelijk. Het kwik klimt niet hoger dan 20 of 21 graden.

Dinsdag is het wisselend bewolkt met enkele buien. Het blijft echter toch vaak droog maar koel met maxima rond 19 of 20 graden.

In de loop van woensdag lijkt de kans op neerslag te vergroten vanaf het westen. De zuidwestenwind wakkert aan en het blijft koel voor de tijd van het jaar.

Donderdag wordt mogelijk een wisselvallige dag met soms buien en maxima van maar 18 graden in het centrum.

Door adm, jvh
AANGERADEN
Meest recent