Installatie van Belgisch experiment in Internationaal Ruimtestation loopt vertraging op

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: AFP

Technische problemen hebben vrijdagmiddag de installatie vertraagd van RUBI, een mee door Belgische wetenschappers ontwikkeld experiment, in het Colombus-laboratorium van het ISS.

ESA-astronaut Luca Parmitano, belast met de installatie, zal later - waarschijnlijk in de loop van de avond - de werkzaamheden hervatten om de andere taken op zijn agenda te kunnen voltooien. De operatie werd live gevolgd vanuit het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie in Ukkel. Het experiment zal worden gecontroleerd door het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC).

RUBI (Multiscale Boiling experiment) is een vloeistoffenmechanica-experiment dat de basisprincipes van het koken van vloeistoffen bestudeert. Het experiment werd op 25 juli vanop Cape Canaveral met een Falcon 9-raket naar het ISS gelanceerd.

RUBI zal de verschijnselen van faseovergang en warmteoverdracht tijdens de verdamping van vloeistoffen nagaan, zowel op microscopische als op macroscopische schaal. Het voornaamste bestanddeel van RUBI, ter grootte van een schoenendoos en met een gewicht van 34 kg, is een cel gevuld met een vloeistof die kan worden verwarmd en gekoeld door thermo-elektrisch effect. Het kookproces start door middel van een laser op een met metaal beklede, glazen hittebron. Daarna maken hogeresolutiecamera’s beelden van de vorming en groei van dampbellen in zowel het zichtbaar als infrarood spectrum.

Op aarde ontstaan er, omwille van de zwaartekracht, slechts kleine bellen die zich snel van de opgewarmde oppervlakte losmaken, waardoor andere fysieke effecten niet waar te nemen zijn. Wetenschappers willen hun numerieke modellen van het kookproces efficiënter maken via een reeks testen in microzwaartekracht en overeenkomstige referentietesten op aarde.

De installatie in het Colombus-laboratorium door Luca Parmitano stond vrijdagmiddag (Belgische tijd) gepland. De Italiaanse ESA-astronaut onderbrak zijn taak echter omstreeks 16 uur vanwege technische problemen en hij zal waarschijnlijk vanavond voortwerken. De installatie is bijna voltooid, maar er zou nog 10 tot 15 minuten nodig zijn, zei de astronaut. Er is ook een testfase gepland.

RUBI, van industriële zijde ontwikkeld en gebouwd door Airbus Defence and Space, is een internationaal project onder coördinatie van de Technische Universiteit van Darmstadt. Een team van Pierre Colinet van de ULB is lid van het wetenschappelijk team en betrokken bij de ontwikkeling van RUBI. De Belgische ploeg doet onderzoek op het gebied van vloeistoffenfysica en meer bepaald naar verdamping en kookprocessen in microzwaartekracht.

Door jvh
AANGERADEN