Dood of niet, brein achter aanslagen 22 maart officieel in verdenking gesteld

Oussama Atar, vermoedelijke brein achter de aanslagen in Brusssel. Foto: rr

Brussel -

Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel, maar niemand weet of hij nog in leven is. Toch staat Oussama Atar (34, foto) op de lijst van beklaagden die vroeg of laat voor die aanslagen voor de rechter zouden moeten verschijnen. Nu ook Salah Abdeslam in verdenking werd gesteld voor de terreur in Brussel, telt de lijst dertien namen.

De inverdenkingstelling van Oussama Atar dateert al van december 2016, maar raakte pas onlangs bekend. Atar is de neef van de broers El Bakhraoui, twee van de zelfmoordterroristen in Zaventem en het metrostation Maalbeek. Hij zou hen in de gevangenis tot het extremisme bekeerd hebben. Vroeg of laat krijgt hij dus een dagvaarding voor het proces in de bus. In theorie toch, want niemand weet of hij nog in leven is. Zowel in 2017 als vorig jaar gonsde het van de geruchten als zou hij zijn omgekomen.

Ook voor meester Vincent Lurquin, die Oussama Atar verdedigd heeft, is het onduidelijk wat er nu te gebeuren staat. “Het internationaal strafhof zegt dat een beschuldigde op zijn proces vertegenwoordigd moet worden zolang niet vaststaat dat hij overleden is. Stel dat meneer Atar niet opdaagt, hoe moet zijn advocaat hem gaan verdedigen op dit megaproces, waarin het openbaar ministerie hem nochtans een vooraanstaande rol toebedeelt?”

Door yb
AANGERADEN
Meest recent