Ecolo legt nieuwe eisen op tafel in Wallonië

© BELGA

Ecolo is niet van plan zomaar in de Waalse regering te stappen: de partij heeft een nieuwe, veel radicalere eisenbundel overhandigd aan Elio Di Rupo. Mathematisch zijn ze overbodig in een coalitie met PS en MR. Dus ofwel spelen ze hoog spel, ofwel zoeken ze een elegante exit.

mvdr

16 pagina’s vol eisen, bovenop de ‘klaproosnota’ waarover PS en Ecolo al een akkoord bereikt hadden. Dat hebben de groenen van Ecolo op tafel gelegd bij Waals informateur Elio Di Rupo, zo meldt Le Soir. In de nota pleiten de groenen onder meer voor alternatieve landbouw, een volledig verbod op plastic, een drastische switch naar hernieuwbare energie en stemrecht vanaf 16 voor lokale verkiezingen. Opvallend is dat die eisenbundel een pak verder gaat dan waarover PS en Ecolo eerder al een akkoord hadden bereikt.

Samen hebben de twee winnaars van de Waalse verkiezingen te weinig zetels voor een meerderheid, dus trokken PS en Ecolo met een toekomstplan naar alle andere parlementariërs op zoek naar steun. Op die manier kwam MR opnieuw aan de onderhandelingstafel, maar… PS en MR hebben wel een meerderheid, waardoor Ecolo strikt genomen overbodig is.

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet speelt dus hoog spel, ofwel zoekt hij een elegante uitweg uit de Waalse regering. Zijn partij houdt volgende maand nieuwe voorzittersverkiezingen en dan is een extra groene eisenbundel een mooi extraatje in die verkiezingscampagne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten