Abonnee worden? Kies je leesformule

10/08/2019 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Belfius-topman Marc Raisière.  BELGA

Belfius boekt halfjaarwinst van 304 miljoen euro

Belfius heeft in de eerste zes maanden een nettowinst van 304 miljoen euro geboekt. Dat is iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de winst op 335 miljoen euro lag. Maar exclusief de eenmalige opbrengsten van vorig jaar lag de winst een procentje hoger. De raad van bestuur van de staatsbank besliste dan ook om het interimdividend van 100 miljoen euro voor de Belgische overheid op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar.

Net als de andere banken heeft Belfius wel last van de lage marktrentes. Desondanks lagen de rente-inkomsten in de eerste jaarhelft nog iets hoger (+1 procent tot 738 miljoen euro) dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat was te danken aan de “sterke commerciële dynamiek”, benadrukte topman Marc Raisière. In de eerste zes maanden keerde Belfius voor een recordbedrag van 9,4 miljard euro aan langetermijnkredieten uit, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de discussie over de minimumspaarrente in België hield Raisière zich vrijdag op de vlakte. “We zien vooral dat de klant momenteel te weinig vertrouwen heeft om te beleggen. We zullen dus eerst de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China achter ons moeten laten.” (krs, blg)

AANGERADEN