Ontroerend Goed alweer bedolven onder de sterren

Foto: David Van Hecke

Gent - Het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed wordt op het Fringe Festival in Edingburgh ook dit jaar weer bedolven onder de positieve reacties in de Britse media. Zowel de gespecialiseerde theaterplatformen als algemene kranten zoals The Financial Times gooien met vijf sterren en zetten de voorstelling op het lijstje van de 5 voorstellingen die theaterliefhebbers op het grootste theaterfestival ter wereld moeten gezien hebben. Ontroerend Goed staat dit jaar in Edinburgh met Are We Not Drawn to a New ErA, een voorstelling uit 2015.

Ontroerend Goed, dat ondertussen al ongeveer voor de twaalfde keer deelneemt aan het theaterfestival in Edinburgh staat er inderdaad niet met hun meest recente voorstelling £¥€$, waarin ze op hun geheel eigen manier de bankwereld aanpakken, maar wel met de palindroomvoorstelling Are We Not Drawn to a New ErA, een voorstelling uit 2015.  Een palindroom is een woord dat je zowel van voor als van achteraan kan lezen en toch dezelfde betekenis houdt. Ontroerend Goed trekt dat palindroom door naar de complete titel van het stuk, en naar de voorstelling zelf. Wie het stuk ondertussen zag weet wat daarmee bedoeld wordt, voor wie het stuk ooit nog wil bekijken (Ontroerend Goed toert doorgaans jarenlang met bepaalde producties) verknallen we hier het kijkplezier niet door details te verklappen.

In wezen gaat het theaterstuk over de vraag wat de mens met de wereld allemaal heeft uitgespookt en of er nog een weg terug is. Mochten we kunnen herbeginnen, zouden we dan dezelfde fouten maken? Of andere? Het verhaal begint in de Tuin van Eden waar een man en een vrouw aan een esdoorn een appel zien hangen. Op een bepaald moment komen honderden gekleurde plastiek zakken naar beneden gedwarreld. Juist, Are We Not Drawn to a New ErA, een voorstelling gaat in wezen over de milieu- en klimaatproblematiek.

Acteur Angelo Tijssens: "De voorstelling dateert inderdaad al van lang voor de klimaatmarsen die door de jongeren georganiseerd worden en het was dan ook uitkijken hoe de voorstelling vandaag zou ontvangen worden. Bij Ontroerend Goed staan we er om bekend om de zaken eerder poëtisch aan te pakken en hoeden we er ons voor om prekerig te worden of de politieke toer op te gaan. Het was dus wel even afwachten wat de recensenten er anno 2019 zouden van vinden. En ja, uiteraard zijn we blij met de vijf sterren die we krijgen. We zullen daar altijd blij mee zijn. Ik mag het mij niet voorstellen dat we bij Ontroerend Goed zo arrogant zouden worden dat we op die recensies neerkijken. We blijven het dus geweldig vinden om zeer goede beoordelingen te krijgen. De recensenten die naar dit festival komen weten ook waarover ze het hebben, en na al die jaren kennen ze ons werk. Maar vijf sterren, dat blijven we geweldig vinden."

Grotere zalen

"We spelen hier ondertussen ook in grotere zalen, met een capaciteit van een paar honderd man, en we spelen nog tot en met 25 augustus elke dag behalve op maandag. Zes voorstellingen per week, het is technisch een hele klus om alles weer opnieuw tijdig in orde te krijgen."

Ontroerend Goed zit ondertussen niet stil. £¥€$ de voorstelling over de bankierswereld, speelt nog in zes landen, er komen nog twee remakes in Aziatische landen en ook de voorstelling Fight Night loopt nog in Canada en Australië.

Op 6 september stelt Ontroerend Goed tijdens het Theaterfestival in Gent Pieces of Work voor. Geen nieuwe voorstelling maar een boek met de teksten en foto's van hun voorstellingen. Eerder verscheen al All work and no plays, met de 9 voorstellingen van Ontroerend Goed, met Pieces of Work komen daar de vijf meest recente stukken bij.

Op 1 april 2020 gaat in de Vooruit dan de nieuwe voorstelling Every word was once an animal in première. Ticketinfo: klik hier. Voor info over Ontroerend Goed, klik hier of hier.

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN