Na nieuwe incidenten is Leuvense politie uitgaansgeweld beu en roept stad en horeca op om nieuwe maatregelen te bedenken

Bron © Belga, ROB TV

Foto: hsb

Leuven -

De Leuvense lokale politie is afgelopen weekend verschillende malen moeten tussenbeide komen voor vechtpartijen en agressieve personen. Vier verdachten werden opgepakt en naar enkele anderen wordt nog gezocht. Ondertussen heeft de Leuvens politie de buik vol van de overlast en het uitgaansgeweld. De politie roept onder meer de stad en de lokale horeca op om nieuwe maatregelen te bedenken.

De incidenten gebeurden allemaal rond de Oude Markt. Het eerste incident vond zaterdagochtend omstreeks 03.30 uur plaats, toen een 24-jarige man in de Zeelstraat een kopstoot gaf aan een 27-jarige vrouw. Een politiepatrouille te voet was getuige van de feiten en greep onmiddellijk in. De agressieveling verzette zich hevig, maar kon uiteindelijk worden geboeid en overgebracht naar het commissariaat. Omdat hij onder invloed was, werd hij in de cel gestopt om te ontnuchteren.

De politietussenkomst werd bemoeilijkt door enkele omstaanders die probeerden de aanwezigen op te jutten tegen de politie. Eén van hen, een 18-jarige Leuvenaar die zich daarbij haantje de voorste toonde en ondanks herhaalde verwittigingen bleef uitdagen en de politie belachelijk maken, werd uiteindelijk opgepakt. Er waren verschillende politieploegen nodig om de rust te doen weerkeren.

Zondagochtend omstreeks 4.30 uur kregen twee twintigers klappen van vier hen onbekende mannen. En twee twintigers uit het Brusselse eindigden hun nachtje stappen in Leuven omstreeks 6 uur in de cel nadat ze tijdens een interpellatie probeerden andere personen tegen de politie op te zetten en hen verwijten naar het hoofd slingerden.

Maatregelen

De politie roept op tot extra overleg tussen stad Leuven en de Oude Markt om overlast en uitgaansgeweld aan te pakken. "In Leuven gaan duizenden mensen uit, en dan zijn wat incidentjes niet abnormaal. Maar dat je als politie een arrestatie doet om het veilig en gezellig te houden, om dan zelf aangevallen te worden: dat voelt echt niet oké. Wij doen ook maar ons werk", aldus politiewoordvoerder Mark Vranckx. "Het moet gezellig blijven. Overdreven zatlapperij en geweld kunnen we missen. Leuven is een toffe uitgaansstad, en we moeten dat zo houden. We werken al goed samen, maar een open brainstorm kan geen kwaad."

Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) reageerde zondag meteen positief. "Het is onaanvaardbaar dat amokmakers bezoekers van de Oude Markt en politie viseren. Ik zal snel samenzitten met politie, horeca en andere betrokkenen om de problematiek te bespreken"

Karatetrap

Vorige week ontstond er ophef over een nachtelijke discussie die ontaardde in een vechtpartij. Daarbij deelde een man een karatetrap uit tegen het hoofd van een ander. De jongeman werd met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Naar aanleiding van het incident pleitte de lokale N-VA-afdeling voor een lik-op-stukbeleid ten aanzien van jongeren die zich schuldig maken aan zinloos geweld. Ook de lokale Open VLD deed een duit in het zakje en vroeg om extra agenten.

LEES OOK. Café-uitbater is het zat na extreem geval van agressie tijdens uitgaansnacht: “Hoe is dat mogelijk?” (N+)

AANGERADEN