Rusland waarschuwt YouTube: “Geen filmpjes over protesten tegen regering!”

Bron © BELGA

Foto: AP

De Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor heeft Google in een brief gevraagd te stoppen met op YouTube video’s te adverteren van de “niet toegelaten” protesten tegen de regering en de gewelddadige arrestaties. Dat heeft Roskomnadzor zondag zelf gemeld. Mocht Google niet op het verzoek reageren, dan zal Moskou dit beschouwen als een vijandige inmenging in zijn soevereine zaken en maatregelen nemen.

Tienduizenden Russen kwamen zaterdag voor de vierde keer op straat in Moskou om te protesteren. Betogers droegen borden met opschriften als “geef ons het recht te stemmen”, zwaaiden met Russische vlaggen en scandeerden leuzen als “weg met de tsaar”, verwijzend naar president Poetin.

Video: YouTube

De demonstranten zijn boos omdat meerdere oppositieleiders niet mogen meedoen aan lokale verkiezingen in de Russische hoofdstad. Sommige mensen hielden afbeeldingen omhoog van activisten die zijn opgepakt bij eerdere demonstraties. Bij de betogingen van de voorbije weken werden meer dan 2.000 mensen opgepakt in Moskou.

De betoging van zaterdag had wel toelating gekregen van het stadsbestuur, maar de twee voorbije weken was dat niet het geval.

Door jvh
AANGERADEN