Code geel in heel het land: fikse regen- en onweersbuien verwacht

Bron © BELGA

Maandagnamiddag vallen er verspreid over het land fikse regen- en onweersbuien. Dat meldt het KMI. Maxima rond 21 graden in het centrum van het land. De wind waait meestal matig uit zuidwest, in het noordwesten draaiend naar west tot noordwest. Bij de buien zijn windstoten mogelijk.

Maandagnacht blijft het wisselvallig. Vooral over het noorden van het land verwachten we nog buien, mogelijk met een plaatselijke donderslag. Het koelt af tot 7 of 8 graden in de Hoge Venen, 11 of 12 graden in het centrum en 13 graden aan zee. De wind blijft in het binnenland matig waaien uit west tot zuidwest, aan zee matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest.

Code geel in heel het land: fikse regen- en onweersbuien verwacht
Maandag is in heel het land tijdelijk code geel voor onweer van kracht. Foto: Meteo.be

Dinsdagochtend is het licht tot gedeeltelijk bewolkt met kans op een buitje. Geleidelijk neemt de bewolking toe en komen er verspreid buien tot ontwikkeling, lokaal met onweer. Maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 20 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot af en toe vrij krachtig aan zee, uit westzuidwest ruimend naar westnoordwest.

Dinsdagnacht verloopt grotendeels droog met soms brede opklaringen. Op het einde van de nacht neemt de bewolking toe vanuit het westen. De minima schommelen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 13 graden aan zee. Er staat een zwakke tot soms matige zuidwestenwind.

Woensdagochtend begint droog met in het centrum en oosten van het land nog brede opklaringen. In het westen hangt er meer bewolking. Geleidelijk neemt overal de bewolking toe door een naderende neerslagzone. Vanaf de middag bereikt de eerste regen het westen en trekt langzaam oostwaarts. De maxima liggen tussen 17 en 21 graden bij een meestal matige zuidwestenwind.

Donderdag verloopt overwegend bewolkt met soms enkele buien. De maxima schommelen tussen 17 en 22 graden bij een matige of aan zee soms vrij krachtige wind uit westelijke richtingen.

Ook vrijdag domineren de wolkenvelden. Het zou wel overwegend droog moeten blijven in de meeste streken. Enkele lokale buien blijven echter steeds mogelijk. We halen zo’n 20 graden in het centrum, bij een matige zuidwestenwind.

Zaterdag lijkt bewolkt te verlopen. Een nieuwe storing zou voor wat regen kunnen zorgen. De maxima liggen rond 22 graden of mogelijk wat meer. De zuidelijke wind waait matig tot vrij krachtig.

Zondag lijkt het aanvankelijk wisselvallig te blijven, met veel wolkenvelden en enkele buien. Mogelijk wordt het geleidelijk droger met meer opklaringen. Maxima rond 20 graden in het centrum.

Ook op maandag is de kans op licht wisselvallig weer het grootst. Opklaringen wisselen dan af met wolkenvelden en lokale buitjes. De maxima blijven in de buurt van 20 graden liggen.

AANGERADEN