Eric Van Rompuy (CD&V): “Wij zijn geen oppositiepartij”

© ISOPIX

Enkele CD&V-kopstukken hebben maandagvoormiddag, bij het binnengaan van het partijbureau waar de startnota van Bart De Wever voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen zou besproken worden, al even hun licht daarover laten schijnen. “Ik hoop voldoende punten van ons programma terug te vinden. Maar CD&V is geen oppositiepartij, dat ligt ons niet. Wij zijn een beleidspartij”, zei Eric Van Rompuy.

LEES OOK. Gedaan met de woonbonus, een eigen justitiebeleid en een ‘inburgeringscontract’ voor nieuwkomers: hier wil N-VA met de nieuwe Vlaamse regering naartoe (+)

Van Rompuy zei ook te hopen dat de nota de basis wordt van een positief project. Hij hekelde daarbij de aanvallen van N-VA in de vorige legislatuur, onder meer op onderwijsminister Hilde Crevits. Of het hoofdstuk onderwijs in de startnota dan verteerbaar is, met de nadruk op excelleren? “We moeten ons programma erin terugvinden. Maar N-VA zal toch op een andere manier met ons moeten omgaan als ze een stabiele regering wil.”

“Het is heel belangrijk dat de nota voldoende voorbekibbeld wordt, om nakibbelingen te vermijden”, zei Michel Doomst op zijn beurt. “Dat gevaar bestaat altijd, daarom gaan we de tekst nu grondig doornemen.”

Raf Terwingen zei dan weer dat het een goede zaak is dat er schot komt in de zaak. Volgens hem wordt het voor CD&V de “uitdaging” om het sociale gelaat van een potentiële Zweedse coalitie te worden. “Ik ben benieuwd hoe de onderhandelaars dit aanvoelen”, zei Terwingen, die zich verheugde dat het partijbureau over die onderhandelingen voor het eerst feedback zou krijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten