Brussel wil Vlaamse pendelaar buiten houden: extra randparkings

Een nieuwe overstapparking in Anderlecht. Foto: rv

Brussel -

De nieuwe Brusselse regering bereidt maatregelen voor om het aantal auto’s in de stad naar beneden te krijgen. En daarbij is het ook de bedoeling om Vlaamse pendelaars te ontmoedigen om nog met de auto naar het centrum te rijden.

Op dit ogenblik komen van de 340.000 niet-Brusselse pendelaars zo’n 130.000 mensen met de auto. Van de ruim 200.000 parkeerplaatsen bij kantoorgebouwen moet 45 procent verdwijnen, en dan vooral in de zones die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Het gaat om parkeerplaatsen bij bedrijven ten oosten van de vijfhoek, in de Noordwijk en de Europese wijk.

Het zal voor bedrijven ook duurder worden om voor hun werknemers parkeerplaatsen te huren in parkeergarages. Ter compensatie komen er extra overstapparkings aan de rand van de stad.

Ook straatparkeren zal ontmoedigd worden, wat vooral een impact heeft op de bewoners zelf. De bezettingsgraad op parkeerplaatsen van winkelcentra en supermarkten moet dan weer omhoog door ze ’s avonds ter beschikking te stellen van bewoners. “Parkeren op de weg neemt een oppervlakte van 2,65 vierkante kilometer in beslag, twee keer het Terkamerenbos”, zegt het nieuwe gewestelijk mobiliteitsplan ‘Good Move’ dat momenteel in openbaar onderzoek is.

Door kba
AANGERADEN