Steekpartij in centrum van Sydney: vrouw (21) komt om het leven, getuige filmt hoe dader overmeesterd wordt

Bron © BELGA

Een 21-jarige vrouw is dinsdagnamiddag om het leven gekomen bij een steekpartij in het centrum van Sydney. Een 41-jarige vrouw, die in de rug werd gestoken, raakte zwaargewond. “We beschouwen dit in eerste instantie niet als een terreurdaad”, aldus de politie van New South Wales.

Rond 14 uur kwamen er berichten binnen over een steekpartij in het hartje van Sydney, waarbij een 41-jarige vrouw in de rug werd gestoken. Volgens de politie ging het klaarblijkelijk om een willekeurige aanval. “In de dertig minuten na het incident werd een uitgebreide plaats delict opgezet, waarbij jammer genoeg het lichaam werd gevonden van een ongeïdentificeerde 21-jarige vrouw”, aldus politiecommissaris Mick Fuller. “Volgens alle informatie die we ter beschikking hebben, zijn de twee misdaden aan elkaar gelinkt.”

De politie beschikt over informatie dat de man ideologieën heeft die gelinkt kunnen worden aan terrorisme, maar vond tot nu toe geen banden tussen de vermoedelijke dader en terrorisme of terreurorganisaties. Het incident wordt momenteel dan ook niet als een terreurdaad gezien. Wel werd bij de man informatie gevonden over massamoorden en terreurdaden, onder meer in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Er kwamen meldingen binnen dat hij tijdens zijn vlucht ‘Allah Akbar’ zou hebben geroepen, maar dat kon hoofdinspecteur Gavin Wood niet bevestigen. “Dat zal deel uitmaken van het ruimere onderzoek”, zo zei hij. Volgens de Australische media zou de man enkele dagen geleden ontslagen zijn uit een psychiatrische instelling.

Verleden van mentale problemen

Alle informatie wijst erop dat de man alleen handelde, en dat er dus geen andere daders betrokken waren. De man heeft een verleden van mentale problemen. De media meldden eerder dat hij enkele dagen geleden ontsnapt is uit een psychiatrische instelling, maar die informatie wordt door de politie nog onderzocht. “Ik kan zeggen dat hij bekend was bij de politie, maar dat zijn verleden niets was vergeleken met de ernst van de misdaden die hij pleegde”, aldus Fuller.

De media maakten ook melding van een derde slachtoffer, maar de politie bevestigt die informatie niet. “We weten enkel dat een vrouw zich bij de politie heeft gemeld met een sjaal rond haar pols, maar zij was mogelijk een getuige”, klinkt het.

De 21-jarige vermoedelijke dader werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar wordt dinsdagavond nog overgebracht naar het politiekantoor. Hij zal in eerste instantie in verdenking gesteld worden van moord en mishandeling. “Indien het toch blijkt dat het om een terreurdaad ging, zal hij ook daarvoor worden aangeklaagd”, aldus de politie nog.

Op bovenstaande beelden is te zien hoe omstanders in afwachting van de komst van de politie de man tegen de grond houden met een stoel en een melkkrat. Hij werd rond 14 uur plaatselijke tijd (6 uur Belgische tijd) door de politie ingerekend en overgebracht naar een politiekantoor.

De Australische premier Scott Morrison heeft ondertussen via Twitter zijn ongerustheid uitgesproken over de evenementen in Sydney. Hij drukte ook zijn medeleven uit aan iedereen die getroffen werd door de gebeurtenissen.

AANGERADEN