Oproerpolitie Hongkong arresteert handvol manifestanten die luchthaven bezetten: “Geef haar oog terug”

De intussen al maandenlange onrust in Hongkong bereikte vandaag een nieuw kookpunt: nadat manifestanten voor de vierde dag op rij de luchthaven bezet hebben, kwam het tot opstootjes met de oproerpolitie. Volgens een correspondent van CNN werd een handvol manifestanten opgepakt . De manifestanten hekelen het gebruikte geweld tijdens de protesten afgelopen weekend.

De oproerpolitie arriveerde om 23 uur lokale tijd, 17 uur Belgische tijd. De betogers scandeerden “geef haar oog terug”. Ze verwijzen daarmee naar de vrouw die zondag door politiegeweld gewond raakte en daarbij een oog verloor. Ook buiten het luchthavengebouw brak chaos uit. Manifestanten bouwden halsoverkop barricades om de politie buiten te houden.

Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen. Ze weigerden ambulanciers die een ambulance met een gewonde man escorteerden door te laten. Er werden ook minstens twee mensen gearresteerd.

Alle vluchten geschrapt

Eerder vandaag raakte bekend dat alle overblijvende vluchten geschrapt werden. “De werking van de Hong Kong International Airport zijn ernstig verstoord door een volksverzameling”, aldus een woordvoerder van de luchthaven in een mededeling. “Alle check-indiensten voor vertrekkende vluchten zijn opgeschort. Behalve de vertrekkende vluchten die het check-inproces hebben afgerond en de aankomende vluchten die al naar Hongkong op weg zijn, zijn alle andere vluchten voor de rest van de dag opgeschort.”

Al twee maanden protest

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. De betogers zeggen dat die wet de soevereiniteit van Hongkong aantast en eisen ze dat de wet definitief begraven wordt. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt.

Sinds Londen in 1997 afstand deed van zijn Hongkong, heeft de regio een aparte status binnen de Volksrepubliek China, onder het motto “een land, twee systemen”.

bekijk ook

5000 manifestanten bezetten luchthaven van Hongkong, ook op andere plekken in het gebied blijft het onrustig

Indrukwekkend: duizenden betogers maken plaats zodat hulpdiensten kunnen passeren

Door adm
AANGERADEN