Abonnee worden? Kies je leesformule

14/08/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Oproerpolitie doet kleine inval op luchthaven Hongkong

Het is gisteren op de luchthaven van Hongkong tot opstootjes gekomen tussen manifestanten en de oproerpolitie. De manifestanten blokkeerden daar voor de tweede dag op rij het hele luchthavengebouw met een sit-in. Bijna alle vluchten werden geschrapt. Minstens zeven manifestanten werden opgepakt.

De oproerpolitie greep in nadat manifestanten ambulanciers weigerden door te laten. De hulpdiensten probeerden een man die onwel geworden was af te voeren. Volgens de manifestanten ging het om een undercover politieman, volgens anderen was een beveiligingsagent van de luchthaven. Op beelden die de dissidente kunstenaar Ai Weiwei postte op Instagram is te zien hoe de politie met geweld een corridor maakt voor de ambulanciers. Na de korte charge trok de politie zich terug. Een EU-woordvoerder riep alle betrokken partijen op tot kalmte en dialoog. De Amerikaanse President Trump meldde via Twitter dat het Chinese leger troepen klaarzet bij de grens met China.

De inzet van het protest is een controversiële uitleveringswet met China. De manifestanten stellen dat die de soevereiniteit van Hongkong zou aantasten. (adm)

AANGERADEN