Luchthaven Hongkong bekomt tijdelijk verbod op demonstraties

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De luchthaven van Hongkong heeft dinsdagavond van een rechter een tijdelijk verbod bekomen op demonstraties. Dat meldt de luchthaven woensdag zelf. Het is niet meteen duidelijk wat de reikwijdte is van het gerechtelijke bevel of hoe de luchthavenautoriteiten het verbod willen afdwingen, maar technisch gezien zou het rechterlijk bevel van kracht worden zodra het in een openbare ruimte op de luchthaven geafficheerd wordt.

Intussen lijkt het vliegverkeer, na twee dagen van geschrapte vluchten, zijn normale gang te hernemen.

De duizenden manifestanten die protesteren tegen politiegeweld en tegen de onderdrukking van de democratie in Hongkong, hadden dinsdag opnieuw actiegevoerd op de luchthaven. Daardoor moesten er, net als maandag, vluchten geannuleerd worden.

Dinsdagavond was het tot een korte confrontatie gekomen tussen de actievoerders en de politie. Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen, die weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance met een gewonde man escorteerde. Minstens vijf actievoerders werden gearresteerd.

Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te geraken.

LEES OOK. Oproerpolitie Hongkong arresteert handvol manifestanten die luchthaven bezetten: “Geef haar oog terug”

AANGERADEN
Meest recent