Veroordeelde autodief: “Ik heb niet ingebroken, ik heb enkel de buit gedragen”

Bron © BELGA

(genrebeeld) Foto: shutterstock

Twee mannen die betrapt waren bij een reeks auto-inbraken, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van één jaar met uitstel. Eén van beide gaf de feiten toe maar de tweede betwistte zijn verantwoordelijkheid. “Ik heb niet in auto’s ingebroken, ik heb enkel de tas met de buit gedragen”, klonk het.

De twee mannen werden op 7 april opgepakt toen een inwoonster van Sterrebeek de politie verwittigde omdat ze hen aan verschillende autoportieren had zien rommelen. Ter plekke stelden de agenten vast dat de twee al in heel wat wagens hadden ingebroken en flink wat buit hadden verzameld. Het parket vervolgde hen voor diefstallen met braak en bendevorming en eiste celstraffen van 15 maanden.

De tas met de buit

Eén van beide mannen gaf de feiten ruiterlijk toe. Volgens zijn advocaat had hij de diefstallen gepleegd om in zijn levensonderhoud te voorzien. De tweede man betwistte zijn aandeel. “Ik was op dat moment wel op die plaats aanwezig maar ik heb in geen enkele auto ingebroken”, verklaarde hij. “Ik droeg enkel de tas met de buit.”

Volgens de rechtbank was zijn aanwezigheid en hulp noodzakelijk, en was hij dus wel degelijk een mededader aan de inbraken.

VOOR ABONNEES