Rechtbank veroordeelt Albanese Facebookvrienden tot een jaar cel voor inbraak

Bron © BELGA

(genrebeeld) Foto: AP

Dilbeek -

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdag twee Albanese twintigers veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar met uitstel omdat ze een inbraak hadden gepleegd in Dilbeek. Beiden hadden eerst elke betrokkenheid ontkend maar werden in verlegenheid gebracht door hun Facebookprofielen.

Het was een buurtbewoonster die op 25 april de politie van Dilbeek verwittigde omdat ze het inbraakalarm van haar buren hoorde afgaan. Ter plaatse stelde de politie vast dat inbrekers de deurklink van de achterdeur hadden afgebroken en de woning waren binnengedrongen, zonder evenwel iets buit te maken. Eén van hen had zich daarbij ook bezeerd en een bloedspoor achtergelaten.

Modder

Op een tram op de Dansaertlaan in Dilbeek werden even later de twee verdachten opgepakt. Die beweerden elkaar niet te kennen en toevallig in Dilbeek te zijn, maar op de bewakingsbeelden van de tram was te zien hoe ze afspraken om niet naast elkaar te gaan zitten. De straat waar ingebroken werd, was opengebroken voor wegenwerken en hun schoenen en broek waren vuil van de modder. Bovendien was één van hen gewond aan de hand en kwam zijn bloed overeen met het aangetroffen bloedspoor. Tenslotte bleken de twee ook bevriend op Facebook en hadden ze diezelfde dag nog berichten uitgewisseld.

Beide mannen bekenden dan toch hun aandeel, al beweerde de ene dat ze op zoek waren naar geld om eten te kopen en de ander dat ze enkel een slaapplaats zochten.

VOOR ABONNEES