Derde rit van BinckBank Tour begint met pakkende huldiging voor Bjorg Lambrecht

Bron © BELGA

De derde etappe van de BinckBank Tour (WorldTour) is woensdag in Aalter op gang geschoten met voorafgaand een bijzonder pakkend eerbetoon voor de onlangs overleden Bjorg Lambrecht. De Lotto Soudalrenner was woonachtig in Knesselare, een gemeente die pas fuseerde met Aalter waar woensdag de start en finish ligt van de etappe. Na het startsein klonk een oorverdovend applaus ter ere van Lambrecht.

Op de eerste rij stonden de renners van Lotto Soudal geposteerd. Zij werden gecondoleerd door burgemeester Pieter De Crem en organisator Rob Discart alvorens de officieuze start werd gegeven voor de 166,6 kilometer lange rit met start en aankomst in Aalter. De sfeer aan de Lotto Soudalbus was opnieuw meer dan bedrukt maar vandaag/woensdag waren de handdrukken toch net iets steviger. De wielerwereld is in rouw na het overlijden van Bjorg Lambrecht en dat was in Aalter duidelijk merkbaar. Aan de startlijn enkele fans met een reuzengrote foto van de verongelukte renner.

Burgemeester De Crem sprak voor de start de menigte toe. “Het is vandaag een dag van sportiviteit maar we moeten natuurlijk ook stilstaan bij het overlijden van Bjorg Lambrecht. De gemeenschap van onze gemeente en de wielergemeenschap in het algemeen neemt emotioneel afscheid van een jonge renner. Wij hopen op een mooie koers vandaag maar het zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen. Bjorg Lambrecht zal wel altijd in ons hart blijven. Hij is en blijft onze wereldkampioen”, stelde De Crem.

Daarna knalde het startschot. De ploegmakkers van Bjorg Lambrecht werkten de geneutraliseerde start af achter de wedstrijdwagen van de koersdirecteur alvorens na 4 kilometer de officiële start werd gegeven.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN