Nabestaanden omgekomen brandweermannen mogen geen financieel nadeel ondervinden

Bron © BELGA

Foto: hbvl

Beringen -

Nabestaanden van een brandweerman, beroeps- of vrijwilliger, mogen geen economisch nadeel ondervinden na het overlijden van de hulpverlener. Dat kaart zonecommandant Jan Jorissen van de hulpverleningszone Noord-Limburg woensdag aan.

Jorissen doet dat naar aanleiding van het drama van afgelopen zondag in Beringen, waar twee brandweermannen van de post Heusden-Zolder in een gebouwbrand het leven lieten. Daarom staan de brandweermannen, die komende zaterdag de wachtpermanentie in Heusden-Zolder overnemen, uit solidariteit hun premies af aan de getroffen families.

“Elke brandweerman of -vrouw is verzekerd. Na het overlijden krijgen de nabestaanden een loon uitgekeerd. Bij de brandweer ontvangt een jonge brandweerman minder loon, terwijl een oudere brandweerman meer verdient. De uitkering na een overlijden is op basis van dat loon berekend, maar kinderen, die later verderstuderen, vormen een serieuze kost binnen het gezin. Als vader doet de man ook allerlei klussen in huis en brengt hij de kinderen bijvoorbeeld naar school, maar dat valt plotseling allemaal weg. In de privésector is dat anders geregeld en krijgen jongere mensen net meer economisch voordeel, “ legt zonecommandant Jan Jorissen uit.

LEES OOK. Pompiers Noord-Limburg staan loon af aan families overleden brandweermannen

“Bij het uitgekeerde bedrag wordt dus geen rekening gehouden met het economisch verlies voor de families. De maatschappij zou zich net solidair moeten opstellen met de getroffen families. De overleden brandweermannen hebben immers hun leven gegeven voor de maatschappij. Brandweermannen gaan immers net naar het risico waarvan anderen weglopen.”

“De brandweer vormt een grote familie en daarom zijn de collega-brandweermannen solidair met de getroffen gezinnen. Maar met zo’n solidariteitsfonds geraak je niet ver. Brandweermannen uit omliggende posten uit de zone Zuid-West Limburg zullen zaterdag tijdens de afscheidsplechtigheid de permanentie waarnemen. We hebben bij de brandweerhervorming al gevraagd om die uitkering te herzien, maar dat is er voor de brandweer nog niet van gekomen, “ besluit Jan Jorissen.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)