Renners boos over parcours BinckBank Tour: “Hypocrisie van de wielerwereld na een minuut stilte”

Tim Declercq Foto: Photo News

Een aantal renners zijn niet te spreken over het parcours van de BinckBank Tour. “Veel te gevaarlijk, een kermiskoers”, klinkt het. Ook woensdag, in de derde etappe met start en finish in Aalter, werd er flink gevallen.

LEES OOK. Drie op een rij voor Bennett in de BinckBank Tour, al scheelde het woensdag maar een banddikte

LEES OOK. Onze reporter over twee emotionele dagen in de BinckBank Tour: het is moeilijk rouwen in de koers

“Hypocrisie van de wielerwereld. Eerst houden we allemaal een pakkende minuut stilte #ForBjorg, 5 minuten later rijden we elkaar in de vernieling op een fietspadbreed parcours met een miljoen bochten #allforsafety”, tweette Tim Declercq.

 

 

Ook Jumbo-Visma-renners Paul Martens en Jos van Emden lieten van zich horen.

“Als renners zouden we ons persoonlijk beledigd moeten voelen door dit soort parcours voor de derde dag op een rij. Elk jaar wordt het erger.”

 

 

“UCI, verlaag gerust het statuut van de BinckBankTour tot dan van een kermiskoers. We praten over veiligheid en dan maken zo’n wedstrijd...”

 


Organisator Rob Discart weerlegt kritiek op "onveilig parcours"

Na de derde etappe in de BinckBank Tour gaven enkele renners op Twitter hun ongezouten mening over het parcours. Tim Declercq, Marcel Sieberg, Bob Jungels, Paul Martens en Jos van Emden waren bijzonder hard voor de parcoursbouwers. De organisatie weerlegde de kritiek door te stellen dat zij groen licht kreeg van de UCI, dat er in laatste instantie weliswaar nog een wijziging aan de omloop moest uitgevoerd worden, maar dat er lang op voorhand aan de ploegen gecommuniceerd was dat de wedstrijd over smalle wegen zou gaan.

"Men mag toch niet vergeten dat toen we destijds de verschillende parcoursen bekend maakten, wij meegegeven hebben dat dit een 'Flandrienroute' is", zegt organisator Rob Discart. "Dat betekent dat je geconfronteerd wordt met smalle wegen, draaien en keren. Gevolgd door bredere wegen. Dat is ook zo het geval in de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, E3 Harelbeke en noem maar op.

Wij hebben bovendien de pech gehad dat we in laatste instantie nog een wijziging moesten doorvoeren aan het parcours, waardoor er nog enkele smalle stroken bij kwamen."

Het parcours werd op voorhand gekeurd door de Internationale Wielerunie UCI. "Dat is gebruikelijk. Wij kregen zonder probleem groen licht voor onze wedstrijd. Alleen voor de individuele tijdrit van komende zaterdag moesten wij wat schuiven. De rest bleek allemaal tiptop in orde."

"Wij vinden dat onze ritten, en dus ook die in Aalter, veilig zijn. Let wel, ik heb begrip voor de kritiek van sommige renners. Na afloop van de koers heb ik Sam Bennett nog gevraagd of alles oké was en hij zag geen probleem. Het zal wel afhangen van individu tot individu, wie dit een gevaarlijke omloop vond."

Door Maarten Delvaux