“Nee, niet bellen naar de politie’, zei hij”

Foto: Patrick De Keyser

Gent -

De onbekende bestuurder van een BMW is vannacht in de Gentse deelgemeente Wondelgem uit zijn auto geklauterd nadat hij tegen een gevel was geknald en in een voortuintje op zijn dak was beland. De man ging er hinkend vandoor, de nummerplaten op de wagen waren niet in orde.

Het ongeval gebeurde om 1u20 in de Evergemsesteenweg in Wondelgem. Een metaalgrijze BMW reed richting Industrieweg en raakte, wellicht door een veel te hoge snelheid, de gevel van de rijwoning met huisnummer 16. “Hij heeft echte een stuk van de muur weggeschraapt”, zegt de eigenares die boven de geramde gevel sliep. “De vensterbank van het raam is er door losgekomen.”

De bestuurder verloor de controle over zijn stuur, zwenkte naar links over de straat, rukte aan de overkant een paal van een halte van De Lijn uit de stoep, nam een pas geplaatste vaste vuilbak van Ivago mee en botste uiteindelijk tegen een rij stenen bloembakken van een meter hoog die een voortuin afboordde. “Als die er niet hadden gestaan was hij met volle kracht tegen de gevel van ons huis geknald”, zegt Wendy T., die in de woning met nummer 37 woont met haar man en kinderen. “Ik mag er niet aan denken wat er dan was gebeurd.”

Weghinkend

De ravage was groot, want er werden ook nog brokstukken tegen een geparkeerde wagen geslingerd.

“Ik heb meteen mijn slaapkamerraam geopend”, zegt Wendy. “In de voortuin lag een wagen op zijn kop en daarnaast stond een man. Rond de dertig jaar, zwart haar, allochtoon type. Hij keek beduusd naar mij. “Bel de politie!”, schreeuwde ik. “Nee, wacht!”, antwoordde hij in het Nederlands. Hij graaide wat papieren bij elkaar uit de auto en vertrok te voet. Hinkend.”

Ook enkele andere bewoners verderop naar het rond punt van de Vierweegse zagen nietsvermoedend de man passeren. “Ze hebben de politie al gebeld”, zei hij en hinkte verder.

Truc met nummerplaten

De bestuurder had wellicht een goede reden om niet ter plaatse te blijven want de wagen was niet ingeschreven. Toch ligt er een nummerplaat tussen de brokstukken. 1-COT-002 staat er op.

“De wagen was voorzien van niet één maar twee reproductiekentekenplaten”, horen we bij de politie. “Dat zijn de nummerplaten die je normaal gezien in de winkel laat maken om aan de voorzijde van je wagen te hangen.”

“Het is een gekend fenomeen, een truc die wordt gebruikt door mensen die iets willen mispeuteren: ze gaan op zoek naar een wagen die goed gelijkt op die van hen, schrijven de nummerplaat van die auto over, laten die dubbel maken in de winkel en hangen die dan vooraan én achteraan hun wagen. Als ze dan iets doen wat niet mag en betrapt worden, wijst de nummerplaat naar de eigenaar van de andere gelijkende wagen. Het is voor die persoon dan niet makkelijk om te bewijzen dat zijn wagen daar niet was op dat moment.”

In dit geval is de eigenaar van de originele nummerplaat iemand uit Wallonië.

De politie hoopt ook nog verdere informatie te vinden over de veroorzaker van het ongeval via een camera op de gevel van de naburige dokterswoning. Tussen het puin liet hij alvast een lichtgrijze pull met kap achter.

Bewoners klagen al langer over de veel te hoge snelheden die sommige bestuurders zich veroorloven op de Evergemsesteenweg. “Soms vlammen ze gewoon door het rood licht aan het kruispunt.”

Door Geert Neyt
TOP 10 MEEST GELEZEN