UGent en KU Leuven in top 100 van beste universiteiten ter wereld

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Gent / Leuven -

Harvard ligt voor het 17de jaar op rij op kop in de rangschikking van beste universiteiten die Shanghai Ranking Consultancy donderdag bekendmaakte. De Amerikaanse universiteiten blijven de lijst domineren: ze bekleden acht plaatsen in de top 10. De Universiteit Gent staat als eerste Belgische universiteit op de 66ste plaats. De KU Leuven volgt op de 85ste plaats. De Franstalige universiteiten UCLouvain en ULB vallen buiten de top 100.

Shanghai Ranking Consultancy rangschikt sinds 2003 de 500 beste universiteiten van de wereld. Voor de editie van 2019 werd een rangschikking van duizend universiteiten gepubliceerd.

De top 10 is identiek aan die van vorig jaar, met acht Amerikaanse en twee Britse universiteiten. Harvard wordt gevolgd door Stanford en Cambridge.

De rangschikking houdt rekening met zes criteria, waaronder het aantal Nobelprijswinnaars en winnaars van de Fieldsmedaille, het aantal vorsers dat het vaakst aangehaald wordt in hun discipline en het aantal publicaties in de tijdschriften Science en Nature.

Door gjs
AANGERADEN