Noord-Korea vuurt twee onbekende projectielen af en wil niet meer met Zuid-Korea praten

Bron © BELGA, BBC

Foto: Vorige week vuurde Noord-Korea ook al een raket af

Noord-Korea heeft vrijdag twee “niet geïdentificeerde projectielen” gelanceerd van op een site aan de oostkust van het land. Dat bericht het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Dat op het moment dat de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea een dieptepunt bereikt.

Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten kwamen de projectielen terecht in de Japanse Zee en werden ze afgevuurd in Tongchon in de oostelijke provincie Kangwon. De Japanse regering bevestigt de lanceringen, maar stelt dat er geen gevaar is voor Japan. “We zijn alert en blijven alle mogelijke maatregelen nemen om de publieke veiligheid te garanderen”, verklaarde premier Shinzo Abe.

Sinds eind juli testte Noord-Korea al vijf raketten. Volgens Pyongyang zijn de testen een “waarschuwing” aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden in Zuid-Korea. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om raketten te lanceren, en daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen korte, middellange of lange afstand.

Vredesgesprekken muurvast

Gisteren pleitte de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voor een verenigd Korea tegen 2045. Daarbij vermeldde hij dat de denuclearisatie van Noord-Korea het belangrijkste kruispunt is, nu dat de gesprekken tussen de twee landen muurvast zitten. “Een nieuw Koreaans schiereiland, een dat vrede en welvaart voor zichzelf brengt. Oost-Azië en de wereld wachten op ons”, zei hij tijdens zijn speech.

Noord-Korea ziet dat duidelijk niet zitten. In een statement trekken zij de betekenis van het dialoog in twijfel “zelfs op dit moment gaat Zuid-Korea door met militaire drills en het spreekt van een vredevolle economie en een vredevol regime. Het geeft geen recht dat te doen.” Waarna Noord-Korea zich rechtstreeks tot president Moon richt. “We vragen ons af of zijn denkproces wel goed is wanneer hij het over gesprekken heeft tussen Noord- en Zuid-Korea terwijl hij oorlogsscenario’s uitspeelt om ons leger in 90 dagen te vernietigen. Hij is echt een schaamteloze man.”

“We hebben geen woorden meer voor Zuid-Korea”, klinkt het aan de noordelijke kant.

AANGERADEN