Busverkeer in Vlaams-Brabant gehinderd door staking bij De Lijn

Bron © BELGA

Foto: IMAGEGLOBE

In de provincie Vlaams-Brabant is het busverkeer vrijdagmorgen verstoord omdat er een staking is uitgebroken in een aantal stelplaatsen van De Lijn. Dat heeft de openbaarvervoermaatschappij meegedeeld.

Volgens De Lijn werd het werk neergelegd uit onvrede met het afgesproken dienstregelingsregime voor vrijdag. De impact is vooral voelbaar in de regio rond Asse en Dilbeek en rond Tielt en Tienen. Maar ook op andere plaatsen in de provincie is er hinder mogelijk.

Tien tot twintig procent van de bussen in de provincie rijdt vrijdagvoormiddag niet uit. “En dat zal wellicht nog zo blijven tot na de middag, wanneer er een shiftwissel plaatsvindt”, zegt Anneliese Meynaerts van De Lijn.

De vervoersmaatschappij raadt de reizigers in de regio aan om de website van De Lijn te raadplegen voor meer duidelijkheid over de impact van de staking.

Stakingswapen

De secretaris van Acod vindt wel dat er iets te vlug naar het stakingswapen werd gegrepen.

“Sinds de hervorming bij De Lijn behoort de regio Leuven samen met die van Mechelen tot dezelfde vervoersregio. Het is dan ook niet te begrijpen dat De Lijn voor de regio Mechelen voor vandaag de beperktere zaterdagdienst invoerde, maar niet wou ingaan op de vraag van het personeel van de stelplaats Tielt-Winge om dat ook bij hun te doen. In stelplaatsen van Halle-Vilvoorde zoals Dilbeek wordt om dezelfde reden gestaakt, maar worden ook andere dingen aangekaart zoals het personeelstekort en hitteplan”, aldus vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD).

Conters begrijpt het ongenoegen van de stakers en zal ook een stakingsvergoeding uitbetalen, maar is ontevreden over het feit dat er naar het stakingswapen gegrepen is. “De staking is het gevolg van een oproep van individuen op sociale media die de steun kreeg van een bepaalde vakbond. Tussen de vakbonden was er hierover echter geen overleg, noch werd het stakingsprotocol met de directie van De Lijn gerespecteerd om vooraleer te staken eerst 14 dagen te overleggen. Voor zware aangelegenheden mag er volgens mij nog steeds onmiddellijk naar het stakingswapen gegrepen worden, maar dat was hier niet het geval”.

AANGERADEN
Meest recent