Tim Wellens won koninginnenrit twee dagen na de begrafenis van ploegmaat: “Bjorgs ouders vroegen ons te rijden”

Tim Wellens won de millimeterspurt van de Zwitser Hirschi. Foto: BELGA

Na zware, emotionele dagen door de dood van Bjorg Lambrecht zorgde Tim Wellens (28) opnieuw voor hoop bij Lotto-Soudal door de felbevochten koninginnenrit te winnen. Een derde eindzege in de BinckBanck Tour lonkt. “Uiteraard is deze zege voor Bjorg. We zijn gestart als ploeg om een rit te winnen voor hem.”

Er werd spektakel beloofd in de ultrakorte rit rond Houffalize, met dertien beklimmingen in 96,2 kilometer. En dat werd het ook, mede door de striemende regen. Van in het begin werd er gekoerst, ook door de toppers. Na een afvallingsrace bleven drie renners over: Tim Wellens, Laurens De Plus en de sterke jonge Zwitser Marc Hirschi. Wellens haalde het finaal nipt van de wereldkampioen bij de beloften.

“Het was een rare wedstrijd, zonder echte topfavoriet”, vertelde Wellens achteraf. “Er was ook geen enkele ploeg die de wedstrijd echt in handen nam, al deed Jumbo-Visma het wel heel goed door de koers hard te maken. Ik trok al eens door op 38 kilometer van de finish, maar dat was een stom manoeuvre. Ik hoopte wat mannen mee te krijgen. Toen Pluske dan bij het ingaan van de laatste ronde keihard bergop doortrok, was de beslissing gevallen. Toen hebben Laurens en ik wat samengespeeld. Hirschi werkte niet voluit mee en ik zag liever Laurens winnen. Bedoeling was dat Laurens in de slotfase ging demarreren, maar ik denk dat er niet veel meer op zat bij hem. Uiteindelijk werd het toch een sprint.”

Traumapsycholoog

In die sprint leek Hirschi het te halen, maar met een ultieme jump ging Wellens er nog enkele millimeters over. “Ik wist dat het na de bocht nog lang was tot de finish. Ik wou niet te vroeg aanzetten. Ik wist niet of ik gewonnen had, maar uiteindelijk liep het goed af. Dit is toch een mooi eerbetoon aan Bjorg Lambrecht, ik wilde die zege echt voor hem. We hebben heel lang getwijfeld of we hier als ploeg zouden starten, maar de ouders van Bjorg hebben ons gesteund om hier te rijden. Het is ook de familie die ervoor gezorgd heeft dat onze renners in de Ronde van Polen zijn doorgegaan. Deze zege is voor Bjorg. We zijn naar hier gekomen als ploeg om voor hem een rit te proberen winnen en die is nu binnen.”

Toch waren het zware dagen voor Wellens en Lotto-Soudal. “Je zit er constant mee in je hoofd, wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Het was hectisch: zondag gingen we hem groeten, dinsdag was er de begrafenis en woensdag reden we door zijn dorp. Ook de komende dagen zullen we er aan blijven denken. Eerlijk: je knijpt vlugger de remmen dicht, want je staat stil bij de gevolgen.”

In die omstandigheden presteren, is niet makkelijk. “We hebben lang gepraat met de traumapsycholoog. Een rouwproces kost krachten en het is niet dat je daar echt kracht uit put. Maar er was toch die extra wil om mij te tonen voor Bjorg. Vandaag was ook geen supergevaarlijke rit, zoals de voorbije dagen.”

De organisatie kreeg na de rit in Aalter woensdag ook heel wat kritiek te slikken over het smalle, bochtige parcours. “Dat hoort bij de Binckbank Tour”, aldus Wellens. “Het gaat altijd om seconden en niemand wil tijd verliezen in ritten vol draaien en keren. Dus je moet vechten voor je plaats. Woensdag was het ook gevaarlijk door de regen, dat heeft de organisatie niet in de hand. En dan stak er plots een fietser over op het zebrapad. Iedereen rijdt met Bjorg in gedachten en zoiets frustreert bepaalde renners. Ik neem ook niet graag risico’s, maar dat hoort helaas bij de koers.”

Derde eindzege lonkt

Wellens won de rittenkoers door de Lage Landen al twee keer, in 2014 en 2015. Een derde eindzege wenkt. “Ik had toch liever een langere rit gehad, dan waren de verschillen wellicht groter geweest. Het weekend wordt zeer belangrijk. De tijdrit in Den Haag ligt mij, zo’n 10 kilometer is ideaal. In de Baloise Belgium Tour won ik een soortgelijke tijdrit. Ik hoop dat ik mijn voorsprong kan uitbreiden en dat de ploegmaats het zondag in de rit rond de Muur van Geraardsbergen kunnen controleren. Ik wil die leiderstrui niet meer afgeven.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN
Meest recent