Ontroerend Goed krijgt na sterrenregen nu ook de Fringe First Award in Edinburgh

Foto: David Van Hecke

Gent - Ontroerend Goed, het Gentse theatergezelschap dat met de meeste van zijn stukken ook internationaal toert, kreeg op het theaterfestival Edinburgh Festival Fringe de Fringe First Award. Ontroerend Goed kreeg die award voor de voorstelling Are we not drawn onward to new erA. De Fringe First Awards worden uitgereikt aan kunstenaars die nieuw, uitdagend en avontuurlijk werk presenteren in Edinburgh.

Het was  theaterrecensent Joyce McMillan van Schotlands nationale krant The Scotsman die de Fringe First Award uitreikte. In een eerdere recensie omschreef ze de voorstelling Are we not drawn onward to new erA als een uitzonderlijk stuk theater met een overweldigende emotionle en intellectuele impact. 

Ietwat merkwaardig is dat Ontroerend Goed met de voorstelling, die handelt over wat de mens aanricht met de planeet en zich afvraagt wat en hoe er nog te redden valt, al in 2015 in Gent in première ging.  Are we not drawn onward to new erA is in het najaar nog te zien in Waregem en Oosterzele. De Franse première is in Rennes, op 14 en 15 november. De voorsteling tourt de komende jaren nog de wereld rond. 

Het is inmiddels de zevende keer dat Ontroerend Goed een Fringe First mee naar huis mag nemen. Eerder kregen ze de prijs al voor ‘The Smile Off Your Face’ (2007)’, ‘Pubers Bestaan Niet (2008)’, ‘Intern (2009), ’All That Is Wrong (2012)’, ‘World Without Us (2016)’ en £¥€$’ (2017).

De internationale pers was de afgelopen week al erg lovend over de voorstelling.  Zo had The Guardian het over “a palindromic drama of dazzling proportions" terwijl het in the Financial Times ging over “almighty levels of precision and skill." Beide kranten beloonden de voorstelling ook met 4 sterren. 

Alexander Devriendt regisseerde de voorstelling, met muziek van William Basinski, uitgevoerd door het Spectra Ensemble. De scenografie, een groot standbeeld, is  van de Belgische kunstenaar Philip Aguirre y Otegui. Op scène staan Karolien De Bleser,  Angelo Tijssens, Jonas Vermeulen, Maria Dafneros en Vincent Dunoyer. Leonore Spee vervangt Charlotte De Bruyne, die op moederschapsverlof is. 

Are we not drawn onward to new erA is ook nog genomineerd voor de Total Theatre Awards, in de categorie Innovation, Experimentation & Playing with Form. Op vrijdag 23 augustus wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Een eerdere bijdrage over de lovende recensies en de toekomstplannen van Ontroerend Goed kan u hier lezen.

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN
Meest recent