123-piano print dit jaar algoritmische robotpoëzie af

Gent - Er hing een zaligmakende stilte, vrijdagavond tussen 22 en 23 uur onder de Stadshal, en toch genoten naar schatting zo'n 400 muziekliefhebbers van een concert van muzikant David Poltrock. Die leverde op een vrij korte periode met Mutes, Moods & Machines een trilogie van pianoplaten af, en speelde daar gisteren stukken uit. Alleen wie een koptelefoon op het hoofd had, kon meegenieten. Poltrock speelde het slotconcert van de openingsavond van 123-piano, het project van muzikant Frederik Sioen, waarbij 5 weken lang 5 piano's in de stad staan, waar het publiek (overdag) vrij kan op spelen.

Ruim honderd muziekliefhebbers trotseerden de druilregen om samen met initiatiefnemer Frederik Sioen en de mobiele 123-piano, voortgedreven door de spetterende kuiten van Spaak & Spier, de wielerclub waar Sioen lid van is, van de Krook naar de vier andere locaties van 123-piano te wandelen.

Onder die vijf locaties zijn er twee nieuwe, en drie klassiekers. Eén van de nieuwe locaties is de Bisdomkaai, aan de opengelegde Reep. "We proberen elk jaar samen te werken met mensen die in Gent met muziek bezig zijn" aldus Sioen, "en hier is dat dus platenzaak Music Mania, die dit jaar 50 jaar actief is. Music Mania is een speciaalzaak in vinyl, en dat is aan de piano te zien: ze is bekleed met vylnilsingles en de hoesjes van vynilplaten."

Aan de Krook, ondertussen op weg om een klassieker in het aanbod van 123-piano staat wel een heel merkwaardige piano: Kasper Jordaens, die in de Krook werkt en daar vooral met elektronica en artificiële intelligentie bezig is, en in zijn vrije tijd ook met muziek; schreef een programma met een heel bijzonder resultaat: wie de toetsen aanslaat hoort, zoals bij een piano past, uiteraard muziek, maar ook woorden. "Er is een robot in de piano ingebouwd, en die haalt uit een voorraad teksten die er ingestopt zijn, bij het aanslaan van toetsen (Engelstalige) woorden, en maakt daar een gedicht van. Eens de pianist stopt met spelen, print de piano het gedicht af. Detail: wie dat wil kan via Twitter de robot ook 'voeden' met nieuwe teksten waaruit de robot dan put om gedichten te maken. Dat kan via de #123piano #inspiration.

De andere locaties van 123-piano zijn dit jaar dus ENTR, recht tegenover de Centrale aan de Ham, ziekenhuis AZ Sint-Lucas, waar de Gentse  sopraan Emma Posman, een mini-concert zong. Posman kwam vorig jaar in de belangstelling toen ze in Salzburg een paar uur voor een concert opgeroepen werd om de zangeres die de rol moest zingen te vervangen, omdat die ziek gevallen was.

Alle info over 123-piano, dat nog tot 22 september loopt, op www.123-piano.be. Info over David Poltrock op www.poltrock.be

Door Rudy Tollenaere, foto's David Van Hecke
VOOR ABONNEES