Victor Campenaerts bevestigt overstap naar Dimension Data: “Ik heb voor drie jaar getekend”

Foto: Johan Jooste

Victor Campenaerts rijdt vanaf volgend seizoen voor Team NTT, de opvolger van Team Dimension Data. De 27-jarige werelduurrecordhouder was dit jaar einde contract bij Lotto-Soudal. Beide partijen hadden aanvankelijk de intentie om met elkaar door te gaan, maar kwamen niet tot een akkoord. “Al snel kwam Dimension Data op de proppen met een mooi voorstel. Ik heb een contract getekend van drie jaar. Deze ploeg wil met mij Olympisch en wereldkampioen tijdrijden worden.”

Victor Campenaerts rijdt tot eind 2022 voor Team NTT. De opvolger van Team Dimension Data en de 27-jarige Antwerpenaar hebben zopas een contract van drie jaar ondertekend. “Toen eind juni bleek dat Lotto-Soudal niet de intentie had om mij per se langer te houden, ben ik zelf op zoek gegaan naar andere opties. Ofwel koos ik voor een hyperprofessionele omgeving zoals Team Ineos. Ofwel koos ik voor een ploeg dat in de lijn ligt van Lotto-Soudal en waar ik alle vrijheid zou hebben om mij toe te leggen op het tijdrijden. Met Dimension Data is het dat tweede geworden. Ik kende de ploeg van Dimension Data al langer en heb het altijd een aantrekkelijk project gevonden. De renners krijgen er veel kansen om vrij te koersen. Nog voor de Tour zat ik een eerste keer samen met het management van Dimension Data. Ik had meteen een goed gevoel tijdens de gesprekken met sportief manager Rolf Aldag. Ik heb nadien ook nog gebeld met Serge Pauwels en Julien Vermote om informatie over de ploeg in te winnen, hun reacties waren zeer positief.”

Contract van lange duur

Voor Campenaerts is dit een belangrijke stap in zijn carrière. Hij tekent voor drie jaar, dat is erg lang in de wielerwereld. “Het was Lotto-Soudal dat destijds een eerste keer de duur van drie jaar voorstelde en ik kan mij daar wel in vinden. Als tijdrijder is het belangrijk om een duurzame structuur en standvastige basis achter de hand te hebben en stappen te zetten. Deze ploeg gelooft in mij en in mijn ambities. Dit is een project van de lange termijn. De nieuwe Japanse hoofdsponsor NTT wil volgend jaar met mij scoren in de tijdrit op de Olympische Spelen van Tokio en op termijn ook met mij wereldkampioen worden. Ze hebben mij een mooi contract aangeboden, plus een extra bedrag dat ik jaarlijks kan investeren aan innovaties voor het tijdrijden. De precieze som kan ik niet vertellen, maar het is een bedrag dat je als renner zelf niet kan investeren. Het is een extra teken dat de ploeg erg in mij gelooft. De ploeg rijdt ook al met de fietsen van BMC. Een zeer goede tijdritfiets, want Rohan Dennis werd vorig jaar op dezelfde fiets wereldkampioen. Het materiaal en de omkadering was heel belangrijk in het maken van mijn keuze.”

Victor Campenaerts bevestigt overstap naar Dimension Data: “Ik heb voor drie jaar getekend”
Foto: fvv

De overgang van Campenaerts naar Team NTT betekent een einde aan een succesvolle tweejarige samenwerking. Campenaerts was al Europees kampioen tijdrijden, maar zette bij Lotto-Soudal nog een fikse stap vooruit. In 2018 verlengde hij zijn Europese titel, won hij de Belgische titel, reed hij zeven keer top vijf in chrono’s in rittenkoersen en werd hij derde op het WK achter Rohan Dennis en Tom Dumoulin. Met de tijdritzege in de Tirreno-Adriatico en het vestigen van een nieuw werelduurrecord redde hij dit voorjaar van Lotto-Soudal. De ploeg wou hem dan ook graag langer aan zich binden, maar de onderhandelingen sleepten aan. Toen bekend werd dat Philippe Gilbert en John Degenkolb naar Lotto-Soudal zouden trekken, was er plots geen budget meer over voor Campenaerts. De voorbije weken groeiden beide partijen terug naar elkaar toe, maar tot een akkoord kwam het niet. Hij en Lotto-Soudal gaan straks wel als goede vrienden uit elkaar.

Tijdritcultuur

“Ik sta er absoluut op om de ploeg zeer hard te bedanken voor de afgelopen twee jaar. Toen ik van Lotto-Jumbo overstapte naar Lotto-Soudal, was dat om meer vrijheid te krijgen in het tijdrijden. Ik heb die vrijheid ook gekregen. De ploeg heeft mij nooit een bepaald programma opgelegd. Ik heb steeds mijn eigen route mogen uitstippelen. Toen ik bij Lotto-Soudal arriveerde, was er amper een tijdritcultuur. Samen hebben we dat niveau opgekrikt. Ik was veeleisend, maar de staf heeft een serieuze effort gedaan om mee te gaan in mijn verhaal. Ik wil ook nog graag twee sponsors bedankten. Fietsconstructeur Ridley was zeer meegaand in mijn voorgestelde innovaties. Dankzij het door ons ontwikkelde tijdritstuur heeft de UCI haar regels moeten aanpassen. Ik kreeg ook steeds fietsen in alle mogelijk kleuren van de regenboog, wat leuk was voor de moraal. Ook Sanas wil ik bedanken. Zij hebben veel moeite gedaan om een sportvoeding op mijn maat te regelen en aan mijn specifieke eisen te voldoen”, aldus Campenaerts, die in de aanloop naar het WK van dit jaar allicht geen wedstrijden meer zal rijden. Ik kies voor trainingsblokken. Dat heeft mij vorig jaar in de aanloop naar het EK ook deugd gedaan, en met resultaat.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN
Meest recent