Bo Van Spilbeeck verwelkomt “zus”: sportjournalist gaat voortaan als vrouw door het leven

© if

“Welkom aan mijn nieuwe zuster, Nicky Bandini.” Zo reageert Bo Van Spilbeeck (60) op het nieuws dat een voetbaljournalist van de gereputeerde Britse krant The Guardian zich geout heeft als transgender. Al lijkt Bandini voorbereid op negatieve reacties, wetende dat het voetbal nog een machowereld is.

Wim Dehandschutter

“Dit is, denk ik, een coming-out video. Mijn naam is Nicky Bandini. Jullie kennen me wellicht als Paolo Bandini. Want onder die naam werk ik al dertien jaar als journalist. Ik ben transgender. Ik ben er privé zopas voor uitgekomen. Nu doe ik het ook publiekelijk als journalist.”

Zo vertelt de 36-jarige journaliste in een video die ze op Twitter heeft gepost. “Niets verandert wat mijn werk betreft: ik zal het Italiaans en Europees voetbal blijven verslaan, zoals in het verleden”, vertelt ze nog voor de webcam. “Ik gebruik deze video om over de ongemakkelijkheid heen te geraken die er zal zijn, omdat ik er anders uitzie en anders klink. Maar voor de rest is alles hetzelfde.”

Het verhaal van Paolo Bandini doet denken aan dat van Boudewijn Van Spilbeeck. De VTM-journalist maakte begin 2018 bekend dat ze voortaan als vrouw door het leven zou gaan. Bo, zoals ze nu heet, liet op Twitter weten: “Welkom aan mijn nieuwe zuster, Nicky Bandini.” Aangevuld met emoji’s van een opgestoken duim, blozende kaakjes en een hartje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bandini schrijft in de Britse kwaliteitskrant The Guardian – een van haar werkgevers, naast onder meer de sportzender ESPN – dat zij al haar leven lang worstelt met haar gevoelens. “Mijn coming-out op het werk was meer dan een sprong in het diepe. Sportjournalistiek is niet altijd een gastvrije plek voor wie niet hetero is. Evenmin de sporten met het grootste publiek en de bijhorende media-aandacht.”

Geen homo

De reporter stipt aan dat er geen enkele openlijke homo voetbalt in de hoogste vier klassen van het Engelse voetbal. Zelf is ze gespecialiseerd in de Serie A, de hoogste klasse in Italië.

© if

Een andere hartverwarmende tweet over Bandini komt van Gary Lineker, oud-voetballer en tegenwoordig de bekendste voetbalpresentator in Engeland (Match of the day). “Goed gespeeld en veel geluk”, schrijft hij op Twitter, met een opgestoken duim erbij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK